Maďarsko výrazně sníží daň pro výnosy z kryptoměn. Alitalia zřejmě dostane další miliardy

Maďarsko o polovinu sníží daň pro investory do kryptoměn. Ze svých zisků budou odvádět pouze 15 procent. Na snímku maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarsko o polovinu sníží daň pro investory do kryptoměn. Ze svých zisků budou odvádět pouze 15 procent. Na snímku maďarský premiér Viktor Orbán. Zdroj: e15

Zkrachovalé italské aerolinky Alitalia zřejmě dostanou od státu další finanční injekci ve výši kolem 100 milionů eur.
Kasina v Sydney nebudou přijímat hotovost. Tamní regulátoři se tak snaží bojovat proti praní špinavých peněz.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Maďaři uleví investorům do digitálních měn

Maďarská vláda plánuje od příštího roku významně snížit daň obchodníkům s kryptoměnami. Investoři do digitálních měn, jako je bitcoin či ethereum, by měli ze svých zisků odvádět do státní kasy o polovinu méně než dosud. Sazba daně se změní ze současných 30,5 procenta na 15 procent. Maďarský ministr hospodářství Mihály Varga doufá, že díky tomu spekulanti nebudou své příjmy z kryptoměn skrývat a celý trh se stane daleko transparentnější. Maďarsko není v řešení tohoto problému osamocené. Vlády na celém světě si aktuálně lámou hlavy nad tím, jak čím dál tím dražší digitální měny regulovat.       

Itálie nalije další miliardy do zkrachovalých aerolinek

Italský premiér Mario Draghi zvažuje, že nalije dalších sto milionů eur, tedy přes 2,5 miliardy korun, do zkrachovalých státních aerolinek Alitalia. S odvoláním na své zdroje o tom ve středu informovala agentura Bloomberg. Draghi tak zřejmě chce udržet aerolinky v chodu minimálně pro letošní letní sezonu. Italská vláda již dříve poskytla letecké společnosti 50 milionů eur na proplacení dubnových mezd. Alitalia vyhlásila bankrot už před koronakrizí a od roku 2017 je ztrátový podnik závislý na finančních injekcích od státu. Evropská unie dlouhodobě tlačí na to, aby firma prošla zásadní restrukturalizací. V budoucnu má dojít i ke změně jejího názvu.    

  

Z trhů a burz 

Akcie v USA se opět propadly i kvůli rekordní inflaci

Americké akcie pokračovaly již třetí den za sebou ve výrazném poklesu. Investory znepokojil zejména růst inflace v USA, která v dubnu dosáhla na 4,2 procenta, což je nejvyšší hodnota od finanční krize v roce 2008. Index S&P 500 ztratil 2,14 procenta, Dow Jones odevzdal 1,99 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 2,67 procenta. Evropské trhy včera naopak posílily. STOXX Europe 600 zpevnil o 0,3 procenta. Německý DAX přidal 0,2 procenta, francouzský CAC 40 si polepšil o 0,19 procenta a britský FTSE 100 vyrostl o 0,82 procenta.    

Nová kasina v Sydney budou bezhotovostní

Australští regulátoři se dohodli na velmi neobvyklém kroku. Zákazníci jediných dvou kasin v Sydney – The Star a Crown Sydney, která mají být teprve otevřena, budou mít při hrách a sázkách zakázáno používat hotovost. Pravidlo se bude rovněž vztahovat na kasina společnosti Crown Resorts ve městech Melbourne a Perth. Australské úřady tak hodlají zabránit tomu, aby v podnicích docházelo k praní špinavých peněz. Crown Resorts byla v minulosti několikrát podezřelá z provádění nelegálních aktivit. Majitel firmy – australský miliardář James Packer utratil za nově vybudované kasino v Sydney 2,2 miliardy australských dolarů čili asi 36 miliard korun.        

Tweet dne

„Svoboda přežije jen pokud ji budeme chránit. Musíme říkat pravdu. Volby nebyly ukradeny. Amerika neselhala.“

Přední americká republikánská kongresmanka Liz Cheneyová byla ve středu vlastní stranou odvolána ze svého postu ve Sněmovně reprezentantů. Poslankyně za stát Wyoming a dcera bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho ostře kritizovala exprezidenta USA Donalda Trumpa za šíření konspirační teorie o neférovosti loňských voleb. Republikáni Cheneyovou nejspíš nahradí kongresmanem loajálním Trumpovi, napsala BBC.  

Stane se dnes

  • Koná se schůzka ministrů zahraničí Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Slovinska a Ukrajiny. Šéfové diplomatů budou hovořit o situaci na Ukrajině, vztazích Evropské unie a Ruska a také o boji proti pandemii.
  • Pokračuje konflikt v Izraeli, jenž přerostl ve vzájemné ostřelování mezi Izraelem a Pásmem Gazy. 
  • Čínský internetový gigant Alibaba Group oznámí výsledky svého hospodaření za poslední fiskální rok, který skončil v březnu.
  • Své čtvrtletní finanční výsledky zveřejní také americká mediální společnost The Walt Disney Company nebo zprostředkovatel ubytování Airbnb.