Majitel Facebooku pomůže ukrajinským firmám. Alphabet zvýšil čtvrtletní tržby

Americká společnost Meta Platforms investuje 1,5 milionu dolarů do hospodářské obnovy Ukrajiny.

Americká společnost Meta Platforms investuje 1,5 milionu dolarů do hospodářské obnovy Ukrajiny. Zdroj: e15.cz

Majitel Googlu Alphabet zvýšil své čtvrtletní tržby o 13 procent. Na snímku šéf podniku Sundar Pichai.
Kvartální zisk a tržby Microsoftu naopak zůstaly za očekáváním.
Potravinářský gigant Unilever bude zdražovat. Kvůli inflaci mu rostou náklady.
Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se snaží upevnit vliv své země v Africe.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 208. den roku, svátek má Věroslav, před deseti lety byly slavnostně zahájeny letní olympijské hry v Londýně. Londýn se tak stal prvním městem na světě, ve kterém se olympiáda uskutečnila už potřetí.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Rusové hledají nové spojence v Africe

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se snaží upevnit vliv Moskvy v afrických zemích, všímají si světová média. Lavrov v tomto týdnu postupně navštíví Egypt, Kongo, Ugandu a Etiopii. Pokouší se přesvědčit tamní politiky, že Rusko nemůže za současné vysoké ceny potravin a hnojiv, které těžce dopadají právě na Afriku. Utužovat vazby s tímto kontinentem plánují i Spojené státy. V prosinci chtějí uspořádat summit afrických lídrů ve Washingtonu.

Meta Platforms investuje do obnovy Ukrajiny

Mateřská společnost Facebooku či Instagramu se zapojí do hospodářské obnovy Ukrajiny zasažené válkou. Oznámil to viceprezident Meta Platforms Nick Clegg. Podnik investuje 1,5 milionu dolarů, více než 36 milionů korun do vybudování specializovaného řešení pro ukrajinské malé a střední firmy. Poskytne jim vzdělávací příležitosti a tipy, jak úspěšně řídit podnikání v digitálním světě. Meta na programu spolupracuje s ukrajinským ministerstvem pro digitální transformaci. 

Alphabetu vzrostly tržby o 13 procent, Microsoft zklamal 

Majitel Googlu – americká technologická společnost Alphabet – zvýšil ve druhém čtvrtletí své tržby o 13 procent na 69,7 miliardy dolarů. Firma tak podle zahraničních komentátorů dokazuje, že je schopná ustát, pokud se příští rok některé státy ocitnou v recesi. Své kvartální hospodářské výsledky v úterý oznámil také Microsoft. Jeho tržby i zisk zaostaly za očekáváním analytiků. Přispělo k tomu několik faktorů včetně silnějšího dolaru, zpomalení růstu divize osobních počítačů a nižších výdajů za reklamu.  

Unilever bude zdražovat

Britský výrobce potravin a hygienických potřeb Unilever, jenž působí i v Česku, v úterý varoval zákazníky, že bude letos nadále zdražovat své produkty. Potýká se totiž s nebývale vysokou inflací na mnoha klíčových trzích. Náklady firmy za současný finanční rok zřejmě vzrostou o 4,6 miliardy eur, zhruba 113 miliard korun. Akcie Unileveru včera zpevnily téměř o tři procenta.  

Stane se dnes

  • V Německu se koná stávka pozemního personálu letecké společnosti Lufthansa, která potrvá až do čtvrtečního rána. Lufthansa kvůli tomu zruší přes tisíc spojů z Mnichova a Frankfurtu nad Mohanem. 
  • Své pololetní hospodářské výsledky oznámí evropský výrobce letadel Airbus. 
  • Ruský plynárenský podnik Gazprom ode dnešního dne snižuje dodávky plynovodem Nord Stream 1 na 33 milionů metrů krychlových z předchozích 67 milionů metrů krychlových.
  • Americká centrální banka Fed oznámí výsledek svého dvoudenního zasedání k měnové politice. Ekonomové očekávají, že zvýší základní úrokovou sazbu v USA o 0,75 procentního bodu do pásma 2,25 až 2,5 procenta. Nelze však vyloučit ani razantnější zvýšení.