Mediální zbraň Západu. Rusku se snaží vzít moment překvapení, tvrdí analytici

Cvičení ruské armády v Podněstří, nedaleko ukrajinských hranic.

Cvičení ruské armády v Podněstří, nedaleko ukrajinských hranic. Zdroj: Ruská armáda

Cvičení ruské armády v Podněstří, nedaleko ukrajinských hranic.
Cvičení ruské armády v Podněstří, nedaleko ukrajinských hranic.
Cvičení ruské armády v Podněstří, nedaleko ukrajinských hranic.
Cvičení ruské armády v Podněstří, nedaleko ukrajinských hranic.
Cvičení ruské armády v Podněstří, nedaleko ukrajinských hranic.
10
Fotogalerie

Média a nejrůznější analytici v posledních dnech upozorňují na poněkud neobvyklou komunikační strategii západních činitelů spojenou s napětím na rusko-ukrajinských hranicích. 

Představitelé Spojených států či Británie otevřeně popisují poznatky svých zpravodajských složek a předpovídají plány Moskvy namířené proti Ukrajině. Podle deníku The Guardian se snaží odepřít ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi moment překvapení.

Této informační kampaně si všímá například i bezpečnostní šéf Facebooku Nathaniel Gleicher, který zodpovídá i za postup sociální sítě proti vlivovým operacím. „Tohle je přesně to, jak může vypadat strategická kampaň využívající proaktivní zveřejňování. Přinutit protivníka, který využívá nejistotu, aby zdůvodňoval své kroky, a tlačit veřejnou debatu, aby nedůvěřovala jejich narativům,“ napsal na twitteru. „Pro tuto situaci je to dobrá taktika!“ dodal v následném příspěvku.

Co se děje na Ukrajině?

Video placeholde
• Videohub

Zatímco Rusko hromadí jednotky v blízkosti Ukrajiny a provádí podél hranic vojenská cvičení, USA nebo Británie předkládají veřejnosti neobvyklé množství informací od zpravodajských složek, píše The Guardian. Varují před údajnou ruskou snahou vytvořit záminku pro útok na Ukrajinu a poměrně detailně popisují potenciální vojenské akce. Britské ministerstvo obrany začalo publikovat tweety s heslem „intelligence update“, neboli novinky od rozvědek. Podle zpravodajského webu Axios je klíčovou součástí snahy americké vlády „zmocnit se narativu“ také zveřejňování komerčních satelitních snímků.

„Snažíme se být co nejvíce otevření a říkat 'tohle je jejich záměr' a co by mohlo přijít,“ řekl ve středu poradce z americké ministerstva zahraničí Derek Chollet. Cílem varování západních činitelů je podle něj „oslabit schopnost“ Rusů zmiňované kroky provést.

Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem online: Německo je připraveno zařadit na seznam sankcí Nord Stream 2 >>>

„Používají publikaci zpravodajských poznatků k rychlému vyvrácení falešných narativů Kremlu předtím, než se uchytí. A posouvají narativ do roviny 'předpokládejte, že se vás Kreml snaží oklamat'. Chytré,“ komentovala vývoj politoložka působící na Stanfordově univerzitě Amy Zegartová. Strategii vyzdvihl i bývalý pracovník americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Sipher, podle kterého USA v těchto „informačních válkách“ dosud příliš nevynikaly. Domnívá se při tom, že aktuální informační kampaň má jediného adresáta, a to ruského prezidenta Putina.

Západ se svým postupem pochopitelně vystavuje potenciální ztrátě důvěryhodnosti, pakliže se jeho předpovědi nenaplní. Moskva od počátku tvrdí, že žádný útok na Ukrajinu nepřipravuje. Konkrétně USA nicméně dávají najevo, že jsou ochotny tuto možnost riskovat, píše list The New York Times. Připomíná při tom čtvrteční vyjádření amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena: „Nevtrhne-li Rusko na Ukrajinu, pak to pro nás bude úleva, že Rusko změnilo kurz a vyvrátilo naše předpovědi.“