Ministrem obrany USA bude veterán i intelektuál Mattis

Nový americký ministr obrany James Mattis přezdívaný Šílený pes nebo Válečnický mnich

Nový americký ministr obrany James Mattis přezdívaný Šílený pes nebo Válečnický mnich Zdroj: ČTK, EPA, REUTERS

Genrál James Mattis v akci
Genrál James Mattis v akci
Genrál James Mattis v akci
Genrál James Mattis v akci
Nový americký ministr obrany James Mattis přezdívaný Šílený pes nebo Válečnický mnich
10
Fotogalerie

Donald Trump jmenuje ministrem obrany Jamese Mattise, veterána z Iráku a Afghánistánu. Je ale také intelektuál, který se zajímá o historii. Známý je také kontroverzními výroky.

Nově zvolený prezident Spojených států Donald Trump jmenuje ministrem obran generála Jamese Mattise. Šestašedesátiletý generál ve výslužbě má za sebou bohatou vojenskou kariéru, velel při operacích v Iráku i v Afghánistánu.

James Mattis se narodil 8. září 1950 v Pullmanu ve státě Washington. Do armády přihlásil hned po střední škole. Vystudoval historii na státní Centrální washingtonské univerzitě a v roce 1972 nastoupil do důstojnického záložnického kurzu ROTC. Poté přešel k námořní pěchotě.

Velel jednotkám námořní pěchoty během operace Pouštní bouře v Iráku a speciálním silám během operace Trvalá svoboda v Afghánistánu. Jako generál a velitel 1. divize námořní pěchoty se zúčastnil i války v Iráku během operace Irácká svoboda. Vedl například prudké boje o iráckou Fallúdžu v roce 2004 a je také znám svým drsným a kritizovaným prohlášením z roku 2005: "Přijdete do Afghánistánu, narazíte na chlapy, kteří pět let mlátili ženy kolem sebe, protože nechodily zahalené. Víte, takoví chlapi stejně nemají odvahu. Takže je zatraceně zábavné je střílet."

Mattis je také pověstný tím, že nemá televizor a se zaujetím jako historik studuje válečné umění amerických indiánů, samurajů nebo starověkých Sparťanů. Je považovaný za jednoho z největších intelektuálů amerického důstojnického sboru. Jeho osobní knihovna čítá na 7000 svazků. Má přezdívky Šílený pes nebo Válečnický mnich, je totiž svobodný a bezdětný. "Klidně odejdu do kláštera, ale musím mít sebou pár pěkných žen a basu piva," prohlásil kdysi na toto téma.

U vojáků byl velmi oblíbený svým přímým jednáním i kvůli tomu, že i s řadovými vojáky vždy jednal jako se sobě rovnými. Dokázal se za ně také vždy postavit. Odmítl například kritiku útoku, při němž američtí vojáci nedaleko irácko-syrské hranice zabili v roce 2004 přes 40 lidí včetně dětí a žen. Podle iráckých zdrojů se jednalo o svatebčany, na což Mattis reagoval slovy: "Kolik lidí se vydá doprostřed pouště, na místo vzdálené deset mil (16 kilometrů) od syrské hranice, aby slavilo svatbu, když nejbližší obydlené místo je 80 mil (130 kilometrů) daleko? Bylo tam přes dvacet mužů ve věku bojovníků. Nebuďme naivní."

 

I Evropana jistě zajímají jeho politické názory. Mattis byl odpůrcrm stahování amerických jednotek z Afghánistánu. Končící prezident Obama se snažil zlepšit vztahy s Íránem. Jestli současná tendence sbližování bude pokračovat je nejisté. Mattis je totiž odpůrcem dohod s Íránem, který považuje společně s Islámským státem a teroristickou sítí Al-Káida za největší hrozbu na Blízkém východě. V otázce jaderných dohod s Íránem se shoduje i s nově zvoleným prezidentem, který dohodu rovněž kritizoval. Před případným zrušením dohod ho ale varoval i šéf CIA Brennan.

Spojené státy jsou výrazným spojencem Izraele. Nový ministr obrany je podporovatelem řešení izraelsko – palestinského konfliktu vytvořením dvou států. V mírovém snažení na blízkém východě podporoval i současného ministra zahraničí Johna Kerryho.

Mattis nebude prvním generálem ve výslužbě ve vládě Spojených států. V roce 1947 jmenoval tehdejší prezident Harry Truman ministrem zahraničí George Marshalla. Marshall se nakonec stal jedním z nejznámějších amerických politiků. Na jeho plán obnovy poválečné Evropy ekonomové dodnes vzpomínají. Jak úspěšný bude Mattis, uvidíme v příštích letech. Výzev má před sebou víc než dost.