Místo izolace jednání. Spojené státy obracejí svůj postoj vůči KLDR

Viceprezidenta USA Mike Pence

Viceprezidenta USA Mike Pence Zdroj: ČTK

Navzdory chladným vztahům mezi delegacemi USA a Severní Koreje na olympijských hrách, v zákulisí zřejmě nastal pokrok směrem k otevření nových diplomatických styků, který by mohl vést až k přímým rozhovorům Washingtonu a Pchjongjangu bez předchozích podmínek. Vyplynulo to z nově nabytého souladu v jednání Bílého domu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. 

Pence řekl, že ve dvou zásadních rozhovorech se USA a Jižní Korea shodly na podmínkách vztahů s KLDR - první krok udělají Jihokorejci, Spojené státy je případně budou brzy následovat.

Nástin rodící se diplomatické cesty je následující: Spojené státy a jejich spojenci budou i nadále pokračovat v maximálním nátlaku na režim severokorejského vůdce Kim Čong-una, dokud neudělá jasný krok k opuštění svého jaderného programu. Nicméně administrativa prezidenta Donalda Trumpa je nyní ochotna při udržování maximálního tlaku s KLDR současně i jednat. Napsal to list The Washington Post, jemuž poskytl rozhovor viceprezident USA Mike Pence.

Penceovy komentáře podle agentury Reuters naznačují, že Bílý dům, který většinou vůči KLDR zaujímá výhradně tvrdou linii, by se mohl důrazněji postavit i k diplomatickým možnostem. Šéf americké diplomacie Rex Tillerson dnes během návštěvy Egypta řekl, že je na KLDR, aby se rozhodla, kdy je připravena zapojit se do upřímného vyjednávání s Washingtonem. Zda jde o začátek diplomatického procesu, podle něj zatím není možné posoudit.

Ještě minulý týden v pátek Pence v rozhovoru s novináři tvrdil, že Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy jsou zcela zajedno v tom, že Severní Koreu je kvůli jejímu jadernému programu nutno izolovat.

Pence podle amerického listu řekl, že dosáhl nového porozumění s jihokorejským prezidentem, který se snaží o diplomatické řešení konfliktu s KLDR v otázce jaderného programu a programu balistických raket.