Musí se učit anglicky. Britové se s imigrační politikou inspirují v Kanadě

Ulice Manchesteru

Ulice Manchesteru Zdroj: profimedia

Britská hranice
Protest nacionalistů
Britská ministryně vnitra Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová
Kandidát opozičních labouristů Sadiq Khan je favoritem ve čtvrtečních volbách londýnského starosty
17
Fotogalerie

Vláda Velké Británie hledá po odhlasování odchodu země z Evropské unie ideální model imigrační politiky. Meziparlamentní skupina zaměřená na sociální integraci navrhuje zavedení lokálního systému víz po vzoru Kanady a povinných kurzů angličtiny pro ty migranty, kteří ji před příchodem do země neovládají.

Místní samosprávy by si tak podle návrhu měly samy stanovovat přistěhovalecké kvóty. Omezení počtu příchozích cizinců by rovněž mohlo vycházet z potřeb hospodářských sektorů, zpráva komise píše o naplňování specifických „ekonomických a kulturních potřeb.“ 

Podle labouristického poslance a předsedy řečené komise Chuka Umunny je navrhovaný systém střední cestou mezi „bezbřehým multikulturalismem“ let minulých a tlakem na kulturní asimilaci, jenž je zřetelný ve Francii v souvislosti se zákazem „burkin“, koupacího úboru pro muslimské ženy.

„Je jasné, že imigrace dopadla na různé britské komunity odlišně a rychlost s ní spojených změn mnohé obyvatele znepokojila,“ uvádí podle agentury Bloomberg Umunna. Sama agentura současně připomíná, že právě přistěhovalectví bylo klíčovým důvodem pro odhlasování brexitu.

Návrhy parlamentní komise vyvolaly rozmanité reakce. Ředitel think-tanku Britská budoucnost Sunder Katwala je přivítal s tím, že „povedou k většímu tlaku na vládu přijmout v otázce integrace konkrétní opatření.“

Naopak podle Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), která podporovala vystoupení Británie z Evropské unie, zpráva selhává v zásadní věci – nezasazuje se o plošné snížení počtu nově příchozích cizinců do země.

Tento úkol si však již vytyčila sama britská vláda. Čistá migrace do Británie podle posledních údajů dosahuje více než 330 tisíc osob za rok, podle konzervativní premiérky Theresy Mayové by ale v budoucnu toto číslo mělo klesnout pod 100 tisíc. Zopakovala tak slova svého předchůdce Davida Camerona, který na premiérskou funkci rezignoval po referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie.