Na zastavení vesmírné spolupráce Západu s Ruskem vydělá Muskova SpaceX

Start ruské kosmické rakety Sojuz

Start ruské kosmické rakety Sojuz Zdroj: Profimedia.cz

Na ruské izolaci by mohla vydělat společnost SpaceX Elona Muska.
2
Fotogalerie

Ještě před pár lety by byla vesmírná izolace Západu od Ruska zřejmě nereálná, na Mezinárodní vesmírnou stanici v té době dokázala létat jen ruská raketa Sojuz. Situace je teď jiná, západní vesmírný průmysl se od té doby výrazně posunul vpřed. Americká výzkumná společnost Quilty Analytics odhaduje, že by některé západní firmy mohly na odstřižení od Ruska vydělat. 

Rusko se v reakci na západní sankce postupně odpoutává od globálního trhu, šéf společnosti Roskosmos Dmitrij Rogozin varoval, že bez ruského zapojení se Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) nekontrolovaně zřítí na zemský povrch. Dávno už neplatí, že by působení ve vesmíru bylo jen národní záležitostí. Mimo mezinárodní spolupráce, jako je právě ISS, se na oběžných drahách Země pohybují tisíce soukromých satelitů. Rusové dosud za hranice stratosféry vozili posádky, náklad i satelity. 

„Rusko a Ukrajina se po dlouhá desetiletí významně podílely na globálním vesmírném průmyslu. Obě země byly centrem raketové expertizy, dodávají startovací služby a pohonné systémy zákazníkům po celém světě,“ shrnuje ve své zprávě o vesmírném průmyslu Quilty Analytics. 

Podle Chrise Quilityho, zakladatele Quilty Analytics, je společnost SpaceX Elona Muska „čistým vítězem“ současné situace. První zakázka, kterou od ruského Roskosmosu americká firma převezme, je vynesení satelitů britské společnosti OneWeb. Start by se měl uskutečnit ve druhém pololetí letošního roku. „Nejvíce na odstřihnutí Ruska vydělá SpaceX díky raketě Falcon 9, v menším rozsahu se může zapojit i Falcon Heavy,“ souhlasí analytik Edison Yu z Deutsche Bank. 

Nicméně Elon Musk na dotaz americké televize CNBC nepotvrdil, že by se poptávka po službách SpaceX zvýšila. Před ruskou invazí na SpaceX připadalo zhruba 65 procent ze všech startů na oběžnou dráhu. Musk uvedl, že díky přírůstku „možná dosáhne 70 procent, což není velká změna“.

Z hlediska rozvoje vesmírného průmyslu ruský ústup z globálního trhu přichází v nejhorší možnou dobu. „Ruské startovací kapacity jsou staženy z trhu právě ve chvíli, kdy počet startů atakuje historické rekordy. Někdo bude muset tuto poptávku vyplnit, ale Evropa pro to nemá vhodné předpoklady kvůli svému přístupu ke kosmickému průmyslu,“ uvádí Quilty. „Evropský vesmírný aparát je velmi závislý na ruských raketách a ruských technologiích,“ doplňuje analytik Yu. 

V současné době je na oběžných drahách kolem Země přes osm tisíc funkčních satelitů, z nichž tři tisíce byly do vesmíru vyslány v posledních dvou letech.

Ruský vesmírný průmysl se s problémy potýká už od invaze na Krym v roce 2014. Spojené státy v reakci na anexi ukrajinského území přestaly do Ruska dodávat díly nezbytné k sestavování satelitů. Posledních osm let tak bylo Rusko v tomto ohledu závislé na evropských součástkách. Poté co se po únorové invazi od Ruska odstřihly i evropské země, zbývá Rusku už jen Čína. 

„Zůstává otázkou, zda bude Čína chtít podporovat strategicky důležitý průmysl v Rusku s potenciálními vojenskými účely, nebo zda bude tímto krokem provokovat západní země a tím zároveň ohrožovat mnohem důležitější obchodní vztahy se Spojenými státy,“ komentuje ruský novinář Anatoly Zak, který se zaměřuje na vesmírný průmysl.

Uvolněnou pozici na trhu mohou zaujmout i další společnosti, jako jsou Boeing, Axiom, Sierra Space, Northrop Grumman, Lockheed Martin nebo Voyager. Experti z Quilty Analytics odhadují, že větší podíl na trhu by mohla získat zejména společnost Iridium Communications, která poskytuje komunikační zázemí ukrajinským silám i jednotkám NATO. 

SWIFT – Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
• Videohub