Navalnyj je zdráv a vrací se do Ruska. Švýcaři budou hlasovat o zrušení lockdownu

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj se vrací do vlasti poté, co přežil pokus o otravu.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj se vrací do vlasti poté, co přežil pokus o otravu. Zdroj: e15.cz

Francouzský Carrefour by se mohl sloučit s kanadskou společností Alimentation Couche-Tard. Ta svému konkurentovi spojení firem sama nabídla.
Obyvatelé africké Ugandy přišli o přístup k internetu. Důvodem je dnešní konání prezidentských voleb v zemi, které mají ke svobodným daleko.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Návrat lídra opozice

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj ve středu oznámil na Instagramu, že se v neděli vrátí do vlasti. A to navzdory hrozbám ruských úřadů, že může být po vstupu do země zatčen. Kritik prezidenta Vladimira Putina se zotavuje v Německu z otravy jedovatou látkou ze skupiny novičok. Navalnyj a jeho příznivci viní Kreml z pokusu o vraždu. Lídr opozice se prý nyní cítí zcela zdráv a vyzval své stoupence, aby se s ním potkali na jednom z moskevských letišť. Agentura Bloomberg upozorňuje, že pokud by došlo k zadržení Navalného, může to ještě více vyhrotit vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy.     

Švýcarské covidové referendum

Švýcaři budou v červnu hlasovat v národním referendu o tom, zda by tamní vláda neměla být zbavena pravomoci zavádět lockdowny a omezovat životy lidí kvůli šíření pandemie koronaviru. Švýcarsko se tím stane prvním a jediným státem na světě, kde mohou občané přímo rozhodnout o zrušení anticovidových restrikcí. Ve Švýcarsku, které má 8,5 milionu obyvatel, stačí k vyhlášení plebiscitu dodat petici s 50 tisíci podpisy. Současné referendum zorganizovala skupina aktivistů s názvem Přátelé ústavy a podpořilo ji 86 tisíc osob. Na nemoc COVID-19 bylo v zemi dosud pozitivně testováno 490 tisíc lidí.    

Z trhů a burz 

Smíšený den pro akcie

Evropské ani americké akciové burzy se ve středu na směru neshodly. Zatímco investoři v USA zřejmě čekali, jak se vyvine avizované podání ústavní žaloby na odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa, ti evropští sledují hlavně vývoj kolem očkování proti koronaviru. Index Dow se mírně snížil o 0,03 procenta. S&P 500 ale vzrostl o 0,23 procenta a Nasdaq zpevnil o 0,43 procenta. V Evropě skončil v zisku třeba německý DAX (+0,11 procenta) i francouzský CAC (+0,21 procenta). Naopak britský FTSE 100 oslabil o 0,13 procenta.    

Kanadská firma se chce spojit s Carrefourem

Kanadská společnost Alimentation Couche-Tard, která provozuje řetězec obchodů se smíšeným zbožím, se chce sloučit s francouzským retailovým gigantem Carrefour. Firma včera informovala, že jedná se svým větším konkurentem o spojení. Rozhovory jsou však teprve na začátku a není jisté, zda budou úspěšné. Akcie Carrefouru přesto v reakci na zprávu raketově vyrostly o 13,4 procenta. V současnosti se obchodují za 17,54 eura za akcii. Carrefour provozuje přes 12 tisíc prodejen ve třiceti zemích světa a má asi 320 tisíc zaměstnanců.    

Tweet dne

„Úřady v Ugandě rozpustily opoziční shromáždění, zatkly vládní kritiky a členy opozice a omezily média před parlamentními volbami, které se uskuteční ve čtvrtek 14. ledna.“

Dnešní prezidentské volby v africké Ugandě mají zjevně k demokratickému hlasování daleko. Podle posledních zpráv byli tamní obyvatelé také kompletně odstřiženi od používání internetu.       

Stane se dnes

  • Experti Světové zdravotnické organizace přijedou do čínského Wu-chanu, kde se chtějí pokusit objasnit původ koronavirové nákazy.
  • Estonský premiér Jüri Ratas by měl formálně podat demisi. Politik informoval o svém záměru odstoupit ve středu kvůli korupčnímu skandálu ohledně developerského projektu v centru Tallinnu, ve kterém figuruje jeho strana. Spolu s Ratasem rezignuje i současná estonská koaliční vláda.
  • Berlín vydá zprávu o vývoji hrubého domácího produktuNěmecka za rok 2020.
  • Americké aerolinky Delta Air Lines zveřejní výsledky svého hospodaření za čtvrté čtvrtletí loňského roku.