Nejdéle vládnoucí postsovětský prezident odstupuje z funkce

Nursultan Nazarbajev

Nursultan Nazarbajev Zdroj: profimedia.cz

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev
Miloš Zeman a Nursultan Nazarbajev
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, kazašský prezident Nursultan Nazarbajev a ruský prezident Vladimir Putin
4
Fotogalerie

Dlouholetý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v projevu k národu oznámil, že odstupuje z funkce hlavy státu. Podle prezidenta nastal čas, aby moc v zemi převzala nová generace lídrů. Podílu na moci se bývalý komunistický funkcionář nevzdává, ponechává si funkci šéfa bezpečnostní rady státu a vůdce fakticky monopolní vládní strany Světlo vlasti. Do voleb, jejichž datum zatím nebylo oznámeno, má funkci prezidenta prozatímně vykonávat předseda Senátu Kasym-Žomart Tokajev.

"Přijal jsem pro mě velice obtížné rozhodnutí a rezignuji na funkci prezidenta," uvedl Nazarbajev v projevu přenášeném televizí, a poté podepsal dekret, jímž se s platností od 20. března vzdává všech pravomocí hlavy státu. "Letos se dovrší 30 let od doby, kdy jsem převzal funkci nejvyššího představitele naší země. Od našeho velkého národa se mi dostalo velké cti stát se prvním prezidentem nezávislého Kazachstánu," prohlásil osmasedmdesátiletý politik, který je od roku 2007 prakticky doživotním prezidentem.

Nazarbajev je považován za prototyp postsovětského autoritářského vůdce, který obsadil vrcholné státní funkce svými spojenci, tvrdě pronásleduje opozici a kontroluje média. Jeho odchod z prezidentského úřadu je překvapivý, ale nikoli úplně nečekaný. Letos v únoru se Nazarbajev oficiálně dotázal ústavního soudu, zda výklad ústavy státu umožňuje prezidentovi předčasně odstoupit z funkce. Možná výměna ve vedení země byla od té doby předmětem intenzivních spekulací.

Pětašedesátiletý Tokajev, diplomat vyškolený v Moskvě, je považován za zkušeného politika, po Nazarbajevově boku postupoval z funkce ministra zahraničí až k postu předsedy vlády. Zda si úřad šéfa státu udrží, není jasné. Řádné parlamentní a prezidentské volby jsou v zemi naplánovány na příští rok.

Nazarbajev je v Kazachstánu populární, po rozpadu SSSR v roce 1991 se postaral o prudký hospodářský růst země a přilákal zahraniční investory. Příjmy 18 milionů obyvatel Kazachstánu se za jeho vlády v násobcích zvýšily, prezident dohlížel na umírněnou daňovou politiku a na růst životní úrovně rodící se střední třídy. V zahraniční politice se jednoznačně orientoval na Rusko, v Moskvě je považován za jeden z motorů politické a hlavně ekonomické integrace v postsovětském prostoru.

Podle prvních západních ohlasů hrozí teď největší středoasijské zemi, která je významným vývozcem ropy a dalších strategických surovin, nestabilita, která může znejistit západní, ruské a čínské investory. Moskevští komentátoři nicméně takové obavy nesdílejí. Skutečnost, že Nazarbajev odešel z nejvyšší funkce dobrovolně a po očividně pečlivé přípravě, hovoří podle nich o hladkém předání moci. Vliv na chod státu si kromě toho ponechává.

Po oznámení své rezignace se dnes Nazarbajev podle kremelských zdrojů telefonicky spojil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. O obsahu jejich rozhovoru není nic známo.

Ruská média dnešní Nazarbajevovo rozhodnutí srovnávají s obdobným krokem prvního ruského prezidenta Borise Jelcina. Ten oznámil svou rezignaci 31. prosince 1999, den před Novým rokem. Nazarbajev složil prezidentskou funkci dnes, den před oslavami tradičního kazašského Nového roku, který v zemi slaví s příchodem jara. Zatímco ale Jelcin ze dne na den uvolnil místo Putinovi, Kazachstán na svého "Putina" teprve čeká.

Služebně nejstarším postkomunistickým diktátorem se ve středoasijském regionu stává tádžický vůdce Imomali Rachmon, který ve své zemi vládne od roku 1992. Turkmenský prezident Saparmurat Nijazov zemřel v roce 2006, šéf Uzbekistánu Islam Karimov o deset let později.

Nazarbajev byl nejdéle vládnoucí postsovětský prezident

Vizitka kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva (78), který dnes oznámil, že odstupuje z funkce hlavy státu:

- Autokratický vládce Kazachstánu Nazarbajev byl v zemi u moci téměř 30 let: od 22. června 1989 byl prvním tajemníkem ÚV komunistické strany Kazachstánu, od 24. dubna 1990 byl prezidentem ještě sovětského Kazachstánu (země získala nezávislost v prosinci 1991).

- Poslanci v roce 2007 odhlasovali, aby byl Nazarbajev ve funkci prezidenta neomezeně dlouho. Nazarbajev to však odmítl a v roce 2012 opět s velkou převahou vyhrál prezidentské volby. Naposledy, popáté, byl zvolen prezidentem v dubnu 2015, kdy získal rekordních 97,7 procenta hlasů.

- Je považován za prototyp postsovětského autoritářského vůdce, který obsadil vrcholné státní funkce svými spojenci, tvrdě pronásleduje opozici a kontroluje média, ale nezapomíná přitom na zvyšování životní úrovně obyvatelstva. Z rozhodnutí parlamentu dostal v roce 2010 oficiální titul doživotní vůdce národa. V květnu 2018 byl jmenován doživotním předsedou kazašské bezpečnostní rady.

- Nazarbajev se ve vlasti dlouhodobě těší velké popularitě. Za své dlouhé vlády v Kazachstánu uskutečnil tržní reformy, přilákal zahraniční investice za více než 170 miliard dolarů i zachoval náboženskou a národnostní stabilitu převážně muslimské země. Kazašská ekonomika patří k největším ve střední Asii, růst hrubého domácího produktu přitom dosahuje vývozem surovin. K hlavním tahounům se řadí ropný sektor, ale i další odvětví, především výroba, zemědělství a doprava. Kromě ohromných zásob ropy má země také velké zásoby nerostů a kovů.

- Dnes Nazarbajev nečekaně v projevu k národu oznámil, že odstupuje z funkce hlavy státu. Zároveň uvedl, že zůstane v čele bezpečnostní rady státu. Již v březnu 2017 Kazachstán schválil ústavní změny, které Nazarbajev sám navrhl a které přenesly část prezidentských pravomocí na vládu a parlament. Změny nezměnily prezidentský systém vlády, ale podle poslanců upevnily rovnováhu mezi institucemi státní moci.

- Nazarbajev se narodil 6. července 1940 v rolnické rodině v kazašské vesnici Čemolgan. Vzděláním je hutní inženýr, ale v oboru pracoval pouze devět let. V roce 1969 opustil působiště v Karagandském hutním kombinátu a dal se na politickou dráhu. Započal ji jako první tajemník městského výboru Leninského komunistického svazu mládeže Kazachstánu a pak již jen stoupal po stranickém žebříčku na oblastní a celostátní úrovni.

- Do Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS) vstoupil již ve 22 letech, v 70. letech minulého století pak ještě dálkově vystudoval Vysokou stranickou školu při ÚV KSSS. V roce 1982 byl zvolen poslancem Nejvyššího sovětu SSSR a o dva roky později se stal předsedou rady ministrů Kazašské SSR.

- Na sklonku 80. let se - již jako člen ÚV KSSS - stal mužem číslo jedna v kazašské komunistické straně a na dva roky také lidovým poslancem SSSR. V srpnu 1991 odstoupil z funkce v ÚV KSSS a v jeho politickém byru na protest proti postupu nejvyššího vedení strany v době neúspěšného vojenského puče proti sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi.

- V čele státu stanul Nazarbajev poprvé již v dubnu 1990 poté, co Nejvyšší sovět Kazašské SSR schválil zákon o ustavení funkce prezidenta republiky. V prosinci 1991 pro něj ve všelidových prezidentských volbách hlasovalo přes 90 procent voličů. V prvních letech po zániku SSSR měl Nazarbajev pověst reformátora, od roku 1995, kdy více soustředil moc ve svých rukou, čelil obvinění z autoritářství a omezování práv opozice.

- V referendu v dubnu 1995 si dal schválit prodloužení prezidentského mandátu do roku 2000, OBSE ale průběh následujících prezidentských voleb kritizovala. V roce 1999 Nazarbajev stanul v čele dominantní strany Nur-Otan (Kazaši pro vlast).

- V polovině 90. let byl Nazarbajev a jeho rodina údajně zapleten do velké korupční aféry, zvané "kazachgate", která se vztahovala k udělení ropné koncese v Kazachstánu. Nazarbajev nesměl šest let do USA, americké úřady ale v roce 2010 kauzu uzavřely s tím, že se obvinění neprokázalo.

- Nazarbajev je ženatý a s manželkou Sarou mají tři dcery. Nejstarší dcera Dariga byla provdána za politika Rachata Alijeva, který byl v březnu 2008 v nepřítomnosti odsouzen k 20 letům vězení za pokus o převrat. V září 2016 ji kazašský Senát schválil do funkce předsedkyně významného výboru pro mezinárodní záležitosti a bezpečnost. Druhá dcera Dinara je manželkou vlivného podnikatele a dcera Alija byla dříve provdána za syna kyrgyzského prezidenta Askara Akajeva Ajdara.

- Nazarbajev byl nejdéle sloužící hlavou státu v bývalých sovětských republikách a zároveň patřil i mezi deset nejdéle vládnoucích hlav států, s výjimkou monarchů. Nejdéle vládnoucí je v současnosti britská královna Alžběta II. která vládne od února 1952, tedy více než 67 let. Mezi prezidenty drží primát Paul Biya z Kamerunu, který je u moci od června 1975.

- Ve funkci prezidenta navštívil dvakrát Českou republiku. V říjnu 1999 byl na dovolené v Karlových Varech a soukromě se setkal s tehdejším prezidentem Václavem Havlem. V listopadu 2002 byl opět v Karlových Varech a zúčastnil se pražského summitu Severoatlantické aliance.