Nejlepší místo pro byznys ve střední Evropě je Lodž. Těsně předstihla Prahu

Nejlepším středoevropským městem pro podnikání je podle expertů Lodž. Město láká investory dobrou polohou, konkurenceschopnými cenami a kvalifikovaným personálem.

Nejlepším středoevropským městem pro podnikání je podle expertů Lodž. Město láká investory dobrou polohou, konkurenceschopnými cenami a kvalifikovaným personálem. Zdroj: profimedia.cz

Praha se umístila jako druhá, vyniká především v oblasti kvality života.
Třetí skončila Lublaň.
Čtvrtou příčku obsadila Budapešť, která loni žebříček vedla.
Pátý je Kyjev, který je v regionu nejlepším zdrojem talentů.
Šestá Varšava má nejlepší infrastrukturu a konektivitu.
10
Fotogalerie

Středopolská Lodž se stala nejlepším městěm pro podnikání v rámci žebříčku Business-Friendly City Perception Index v regionu střední a východní Evropy. Loňskou druhou příčku si udržela Praha, třetí skončila Lublaň. Do první pětice se ještě probojovaly Budapešť a Kyjev.

Think tank Emerging Europe sleduje při hodnocení měst několik kritérií, kupříkladu jejich ekonomický potenciál, místní infrastrukturu, „zásobu“ lidských talentů, kvalitu života i podporu místních úřadů. „Těší nás, že naše úsilí bylo zaznamenáno,“ reagovala podle webu Gazeta.pl starostka Lodže Hanna Zdanowská.

Lodž je železnicí a silnicemi dobře propojená s dalšími velkými polskými sídly, především s více než sto kilometrů vzdálenou Varšavou. „Město láká investory dobrou polohou, konkurenceschopnými cenami a kvalifikovaným personálem. Stále pokračujeme na zlepšování kvality života ve městě díky četným investicím, spolufinancovaným Evropskou unií. Lodž má jasnou vizi svého rozvoje,“ dodala Zdanowská.

Představitel think tanku Andrew Wrobel zdůraznil, že Lodž je první lokalitou, která dobyla žebříček, aniž by byla hlavním městem některé ze zemí regionu. Historie ocenění je však velmi krátká. V roce 2019 se na vrcholu ocitla Varšava a loni Budapešť. Letos druhá Praha má podle expertů nejvyšší kvalitu života v regionu.

Celkově však Wrobel vyzvedl menší města, která jsou podle něj často pokrokovější než byrokracií svázané metropole. Dalším pozitivním příkladem je podle něj rumunská Kluž. Ta zvítězila v kategorii Smart city, podle autorů žebříčku se jí daří etablovat jako významné centrum technologií a inovací. 

Více než stovka globálních expertů stanovila i město s největším potenciálem pro další rozvoj. Tím je podle nich srbský Bělehrad.

 

Žebříček Business-Friendly City Perception Index 2021
1.Lodž
2.Praha
3.Lublaň
4.Budapešť
5.Kyjev
6.Varšava
7.Vilnius
8.Kluž
9.Bělehrad
10.Bukurešť

Pramen Emerging Europe