Luxusní nemovitosti jako na houpačce. Cena záleží na lokalitě

Realitní makléři

Realitní makléři Zdroj: profimedia.cz

Ceny všech nemovitostí v meziročním srovnání rostly o 10 procent. Z globálního pohledu se to týká i těch dražších a luxusnějších. Jenže v tomto segmentu velmi záleží na lokalitě. Například drahý, nově zrekonstruovaný dům na periférii města během roku na své ceně ztratil. Naopak prodávající, kteří mají v nabídce luxusní nemovitost v žádané lokalitě, si mohou dovolit cenu zvýšit.

„Segment luxusních nemovitostí se v průběhu koronavirové krize dostal do situace, kdy už nelze jednoznačně říct, že ceny nadstandardních typů bydlení rostly všude napříč trhem. Jednak se podstatně rozevřely „nůžky“ mezi cenovou hladinou luxusních nemovitostí v různých lokalitách, kdy v těch atraktivních docházelo k navyšování cen a zdražování, a naopak v těch méně atraktivních, jakou jsou periférie měst, zažívají mírný cenový pokles nebo stagnaci,“ objasňuje Vlastimil Bijota z DaVinci Investments.

Hlad po nemovitostech stále roste

Nemovitosti jsou nadále v kurzu a týká se to v podstatě všech pozemků, domů, bytů, chat, chalup, ale i třeba ateliérů a přepychových obydlí.

„Kupujících je takové množství, že jsou ochotni zaplatit téměř cokoli, a mají zájem i o nemovitosti, které i mnohdy ležely roky ladem. Tento trend neminul ani luxusní nemovitosti, ačkoli ne v takové míře jako u běžných bytů. Vše je ovlivněno opět nabídkou a poptávkou a poptávka u luxusnějších a dražších nemovitostí je samozřejmě menší než u běžných nemovitost,“ říká Andrea Daňhelová z Fincentrum Reality.

Někteří lidé za poslední rok naspořili mnoho peněz. Nebylo za co a kde utrácet a mnozí raději spořili, než aby se v době krize pouštěli do větších investic. S postupným rozvolňováním se důvěra v budoucnost zlepšuje a lidé chtějí našetřené peníze někam vložit.

„Takřka rok nebylo kde utrácet a někteří lidé naspořili větší obnosy peněz. Nechávat peníze na bankovních účtech se momentálně nevyplatí, proto investoři hledají klidný přístav pro své finance. Na místě jsou také obavy z rostoucí inflace, které se pravděpodobně brzy dočkáme. Každopádně zájem o luxusní nemovitosti obzvlášť v oblíbených lokalitách neutuchá a objemy obchodů v tomto segmentu rostou,“ vysvětluje Petr Míka z Boutiq Real Estate.

Levnější luxus v centru města

Koronakrizí a úbytkem turistů utrpěly hlavně majitelé bytů, pronajímajících nemovitosti v centru Prahy. Takové byty teď kupují hlavně investoři, kteří si chtějí uložit bezpečně své peníze a doufají v opět čilý cestovní ruch v pražských uličkách. Ceny těchto nemovitostí nerostly, ale naopak se dočkaly leckdy nemalého poklesu.

„Výjimku tvoří městské části Praha 1,2 a 3, kde luxusní byty či apartmány, které byly hojně využívány v rámci podnikání se sdíleným bydlením dnes mohou mít tržní cenu nižší než z doby předcovidové. Nicméně v posledních dnech opět narůstá zájem o služby sdíleného bydlení v těchto lokalitách, takže se můžeme dočkat opět určitých změn v cenách a nabídce,“ dodává Vlastimil Bijota z DaVinci Investments.