Nejvíc obětí útoku v Tunisku je z Británie. Armáda povolá záložníky

Útok na hotelové pláže v Tunisku

Útok na hotelové pláže v Tunisku Zdroj: ctk/AP

Tělo zabitého atentátníka z Tuniska
Útok na pláže v Tunisku
Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
Záchranáří na snímcích z vysílání televize Tunisia TV1 ošetřují oběti útoku na pláži v Tunisku
18
Fotogalerie
K odpovědnosti za páteční teroristický útok v tuniském letovisku Súsa se přihlásil Islámský stát. Podle agentury AP tuniské úřady už identifikovaly drtivou většinu obětí. Je mezi nimi 25 Britů, tři Belgičané, Němec, Ukrajinec, Rus a sedm Tunisanů. Celkem atentátník zabil 38 osob, převážně turistů, a dalších 36 zranil. Třicátou devátou obětí je sám atentátník, kterého policie zastřelila. Země posílí bezpečnostní opatření, do služby povolá záložníky.

V reakci na atentát Tunisko uzavře během týdne kolem 80 mešit, které údajně podněcují k páchání násilí. V pátek to uvedl premiér země premiér Habíb Síd s tím, že tyto mešity fungující mimo státní dohled šíří ve společnosti „svou propagandu a nenávist, aby tak podpořily terorismus“. Ministerstvo vnitra prý zakročí i proti dalším stranám a skupinám, které nedodržují ústavu země.

Tunisko nyní bude muset podle premiéra Sída přijmout „bolestivá, ale nutná“ bezpečnostní opatření. Prvním z nich podle něj bude povolání záložníků do aktivní služby, kteří budou hlídkovat po celé zemi. Horské oblasti na západě země, v nichž dlouhodobě operují islamističtí radikálové, prohlásila vláda vojenskými zónami. „Žádná země není v bezpečí před terorismem. Potřebujeme globální strategii pro všechny demokratické země,“ dodal.

„Jsme ve válce proti terorismu, který představuje vážné ohrožení naší národní jednoty během citlivého období, kterým náš národ prochází,“ uvedl Síd na tiskové konferenci směrem k občanům své země, která od pádu autoritářského režimu v roce 2011 prochází demokratizačním procesem. Vyzval zároveň všechny spoluobčany, aby se semkli a spolupracovali na porážce terorismu.

České ministerstvo zahraničí stále nemá oficiální informaci o tom, zda skutečně mezi mrtvými nebyl žádný český občan. Je možné, že k potvrzení dojde až v neděli. Ani mezi zraněnými zřejmě žádný Čech není. Vyplývá to ze zprávy agentury AP, která s odvoláním na mluvčího tuniského ministerstva zdravotnictví napsala, že byla zjištěna totožnost všech postižených kromě jediného. Je mezi nimi 25 Britů, tři Belgičané, Němec, Ukrajinec, Rus a sedm Tunisanů.

Identifikace obětí podle premiéra Sída probíhá poměrně pomalu, protože většina obětí zahynula na pláži či v okolí bazénu, a neměla tak u sebe žádné doklady. Podle tuniského očitého svědka byli terčem atentátníka jen zahraniční návštěvníci: „Terorista nám řekl: 'Jděte pryč, nepřišel jsem si pro vás.' A nestřílel na nás, začal střílet na turisty.“

Vlevo leží zabitý atentátník, vpravo je tělo jedné z jeho obětí:

Britské cestovní agentury začaly už v pátek z Tuniska evakuovat své klienty, kterých tu v době útoku pobývalo asi 2500. Do země vyslaly přinejmenším deset strojů. Další letadla podle agentury AFP zamíří dnes ze Súsy do Amsterodamu, Bruselu a Petrohradu.

Útočníka se policii podařilo zabít na místě útoku. Jde prý o tuniského studenta pocházejícího z města Kajruván, o kterém dosud policie neměla žádné záznamy. Podle svědků vypadal atentátník jako turista, zbraň schovával pod slunečníkem, poté začal z kalašnikovu střílet na turisty. Z pláže prošel kolem bazénu do hotelu Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všechny kolem.

Britská média přinesla výpovědi očitých svědků atentátu. Britskou turistku Saeru Wilsonovou prý zachránil její snoubenec Matthew James, který se před ni vrhl. „Zasáhla ho kulka, která patřila mně,“ uvedla pro BBC. „Byl to nejodvážnější čin, jaký jsem kdy zažila. Musela jsem ho ale nechat na místě pod lehátkem, protože střelba neustále pokračovala,“ dodala. „Všude vládl chaos, těla plovala v hotelovém bazénu, který byl plný krve,“ řekla dál Wilsonová, jejíž přítel nakonec tři střelné rány přežil.

Tváří v tvář útočníkovi se ocitl také 22letý Brit Tom Richards. Atentátník prý přímo před jeho očima v hotelu střelil dva lidi do hlavy. „Podíval se přímo na mě, myslel jsem, že jsem mrtvý,“ uvedl Richards, kterého však rána minula a zranila jeho vedle stojící matku. Rychle se prý pak ukryli na toaletě, kde Richards ošetřoval kromě své matky i další mladou ženu, jež se tu s těžkým poraněním rovněž ukrývala. Na toaletách zůstali schovaní do příchodu tuniských bezpečnostních složek.

Tunisko bojuje se sílícím radikálním islamismem už od pádu autoritářského režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího v roce 2011. Situaci v zemi zhoršil i chaos, který zavládl v sousední Libyi a umožnil získat pozice radikálům hlásícím se k Islámskému státu. V řadách IS přímo v Iráku a Sýrii bojuje podle odhadů tuniských úřadů až několik tisíc Tunisanů. Řada z nich se prý už opět vrátila do vlasti.

Malý zájem o návrat
Češi, kteří jsou na dovolené v Tunisku, nemají po pátečním teroristickém útoku v letovisku Súsa vesměs zájem o dřívější návrat domů. Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jde řádově maximálně o třicítku lidí z více než 3000 českých turistů. Ministerstvo zahraničních věcí podle své mluvčí Michaely Lagronové zjišťuje, jak velký zájem o odjezd z oblasti je.
Na místo neštěstí jede i velvyslanec ČR v Libyi Jan Vyčítal, který bude české turisty informovat o posilování bezpečnostní situace v jednotlivých letoviscích. O vyslání vládního leteckého speciálu, který by zájemce z místa odvezl, zatím ministerstvo zahraničí nepřemýšlí, asociace je proti tomuto nápadu. Svůj speciál chce do Tuniska vyslat Slovensko.
Některé cestovní kanceláře začaly nabízet kromě výměny zájezdu i možnost vrácení peněz. Počty Čechů, kteří se začali odhlašovat z plánovaných dovolených v Tunisku, ale zatím nejsou známy.
Kanceláře Blue Style, Firo-tour, CK Fischer i Exim Tours uvedly, že nabízí bezplatnou výměnu destinace. „Navýšili jsme kapacity v Řecku, Turecku a Egyptě. Hromadné žádosti o takovou změnu ale neevidujeme. Žádosti o změnu destinace se týkají zájezdů na tuniskou pevninu, nikoliv na populární ostrov Djerba,“ upozornila obchodní ředitelka Blue Style Lenka Berberi.