Němci se vyhnou sankcím kvůli Nord Streamu 2. Huawei spolupracuje s prasečími farmami

Čínská telekomunikační společnost Huawei dodává technologie na prasečí farmy. Snaží se tak kompenzovat své ztráty z prodeje chytrých telefonů.

Čínská telekomunikační společnost Huawei dodává technologie na prasečí farmy. Snaží se tak kompenzovat své ztráty z prodeje chytrých telefonů. Zdroj: e15

USA možná už dnes oznámí sankce kvůli stavbě ruského plynovodu Nord Stream 2. Postihy by se však neměly dotknout německých firem.
Maďarský premiér Viktor Orbán má dva měsíce na to, aby zrušil kontroverzní zákon, namířený proti nevládním organizacím. Jinak Maďarsku hrozí finanční postih ze strany EU.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Sankce pouze pro Rusy

Spojené státy se chystají uvalit sankce na osoby a společnosti, které se podílejí na budování ruského plynovodu v Baltském moři Nord Stream 2. Připravované postihy by se ovšem měly dotknout pouze Rusů a nikoli Němců, uvádí agentura Bloomberg s odvoláním na zákulisní zdroje. Vláda prezidenta Joe Bidena si totiž nechce znepřátelit důležitého evropského spojence. Konkrétní podoba sankcí by mohla být zveřejněna již dnes. Nord Stream 2, který má být spuštěn v letošním roce, bude přivádět zemní plyn z Ruska do západní Evropy. Američané však projekt dlouhodobě kritizují, protože podle nich zvýší závislost EU na Kremlu.       

Brusel si došlápl na Maďarsko

Maďarsko dostalo od Evropské komise lhůtu dva měsíce na to, aby změnilo svůj kontroverzní zákon o financování nevládních organizací. Soudní dvůr EU loni rozhodl, že zákon porušuje unijní pravidla. Pokud vláda premiéra Viktora Orbána požadavek nesplní, čeká Budapešť finanční postih. Maďarský zákon, který začal platit v roce 2017, zpřísnil dohled nad tamními neziskovými organizacemi, které jsou financovány ze zahraničí. Směrnice jim ukládá zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích. Řada spolků ale nařízení nedodržuje, neboť ho pokládá za protiústavní. 

Z trhů a burz 

Akcie na obou stranách Atlantiku padaly

Akciové burzy v západní Evropě i USA ve čtvrtek klesaly. Dolů je táhly především špatné hospodářské výsledky některých velkých firem a také nepříznivá data z amerického trhu práce. Index S&P 500 se snížil o 0,44 procenta. Dow Jones oslabil o 0,38 procenta a Nasdaq Composite ztratil 0,72 procenta. Z evropských benchmarků se nejvýrazněji propadla londýnská burza, a sice o 1,4 procenta. 0,82 procenta odevzdal panevropský index STOXX Europe 600. Ve ztrátě skončil i německý DAX a francouzský CAC 40. Na devizových trzích byl nicméně nadále silný zájem o kryptoměny.    

Huawei se zaměřil na prasečí farmy

Čínský telekomunikační gigant Huawei začal ve velkém prodávat své technologie na prasečí farmy. Informuje o tom BBC. Společnost tímto způsobem hledá alternativní zdroje příjmů poté, co ji bývalý prezident USA Donald Trump označil za hrozbu pro americkou národní bezpečnost a prodej chytrých telefonů od Huawei se následkem toho propadl ve čtvrtém kvartále loňského roku o 42 procent. Korporace byla také vyloučena z budování 5G sítí v řadě západních zemí. Čína má největší prasečí farmy na světě. Huawei jim nyní dodává technologie, které například umí odhalit, zda jsou zvířata nemocná. Monitoruje také jejich hmotnost a pohyb.  

Tweet dne

„Dohlížím na to, že děláme vše co je v našich silách, aby elektřina v Texasu byla opět zprovozněna a nikdy se už toto nestalo.“

Texaský senátor Ted Cruz je pod palbou kritiky za to, že si tento týden odletěl na dovolenou do teplého Mexika, zatímco se jeho stát potýká s extrémními mrazy a tisíce tamních domácností zůstaly odříznuté od elektřiny a pitné vody. 

Stane se dnes

  • V německém Mnichově proběhne bezpečnostní konference. Řečníci vystoupí kvůli pandemii pouze digitálně. Události se mimo jiné zúčastní německá kancléřka Angela Merkelová, prezident USA Joe Biden, britský premiér Boris Johnson, francouzský prezident Emmanuel Macron, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.
  • Eurozóna a Spojené státy zveřejní předběžné zprávy o vývoji podnikatelské aktivity za únor.
  • Evropská komise by měla schválit záměr německé společnosti Siemens Healthineers převzít za 16,4 miliardy dolarů, tedy zhruba 350 miliard korun, amerického rivala Varian Medical Systems. Dnešek je nejzazším termínem, do kterého má Brusel rozhodnout.