Německá policie posílí mobilní kontroly u hranic s Českem a Polskem

Zesílené kontroly německých policistů u hranic s Polskem

Zesílené kontroly německých policistů u hranic s Polskem Zdroj: Reuters

Německá policie s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českem a s Polskem zesílené pružné a mobilní kontroly, cílem je boj proti převaděčům, oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ministryně dohodnuty se sousedními státy a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii.

Německá policie s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českou republikou a Polskem zesílené pružné a mobilní kontroly, cílem je boj proti převaděčům. Dnes to oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ministryně dohodnuty se sousedními státy, a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii. Ministryně zdůraznila, že migrační krizi lze vyřešit jedině společným evropským azylovým systémem, v opačném případě je budoucnost otevřených vnitřních hranic v EU ohrožena.

„Musíme bezpodmínečně zastavit převaděče, neboť kvůli maximálnímu zisku dávají všanc lidské životy. Proto spolková policie okamžitě začíná s dodatečnými flexibilními kontrolami v klíčových místech pašeráckých tras na hranicích s Českem a Polskem,“ řekla Faeserová. „Tyto dodatečné kontroly rozšíří skrytá pátrání, která jsme už v posledních měsících zintenzivnili. Tak bude spolková policie s početným personálem zastoupena v celém pohraničí. Můj cíl je vyvinout maximální tlak na převaděče, a ochránit tak životy lidí, kteří jsou pašováni přes hranice často bez vody a přístupu k čerstvému vzduchu,“ uvedla.

Německo tak prozatím nezavede stacionární kontroly po vzoru těch, které na vybraných místech provádí od roku 2015 na pomezí s Rakouskem. Zavedení takových kontrol ale Faeserová nevylučuje, v minulosti je opakovaně označila za poslední možnost.

Ačkoli nově ohlášené dodatečné kontroly nebudou mít povahu stálých hraničních kontrol, musí se řidiči při cestě do Německa z Polska a Česka připravit na možná zdržení. Místa prohlídek nelze předem určit, protože se budou často měnit. Hlídky budou přímo na hranici a také v pohraničním regionu. Spolková policie se bude zajímat nejen o doklady, ale může nahlížet i do kufrů aut a ložných prostorů dodávek a nákladních aut. Očekávat lze zesílenou ostrahu ve vlacích a na nádražích v pohraničí. Podle Faeserové chce policie postupovat bez zbytečných dopadů na přeshraniční provoz.

„Chceme flexibilními a mobilními kontrolami na střídavých místech zabránit pašerákům v jejich činnosti. Zároveň chceme, aby kontroly měly na běžný život, obyvatele a hospodářství co nejmenší dopad,“ řekla. Kolik spolkových policistů Německo do pohraničí vyšle, Faeserová s ohledem na boj proti převaděčům neupřesnila, budou to však stovky dodatečných policistů.

Ministryně rovněž řekla, že Berlín na zesílených kontrolách spolupracuje s regiony i se sousedy. „S našimi sousedními státy Českem a Polskem a spolkovými zeměmi Saskem a Braniborskem jsme kvůli těmto dodatečným opatřením v těsném kontaktu,“ prohlásila. Dodala, že Německo má štěstí, že Česko a Polsko jsou ochotné spolupracovat.

Faeserová zároveň varovala, že bez společného postupu celé Evropské unie není boj proti převaděčům a nelegální migraci možný. „Pokud nezvládneme lépe chránit naše vnější hranice, tak jsou otevřené hranice uvnitř EU v nebezpečí. Bojujeme za to, aby uvnitř EU zůstaly hranice otevřené, potřebujeme k tomu ale jednotné evropské azylové řešení. Jinak je schengen ohrožen,“ řekla o unijním schengenském systému vnitřních hranic bez kontrol.

Faeserová je pod tlakem regionů a konzervativní opozice, aby zastavila nelegální migraci. Do konce srpna v zemi požádalo o azyl 204 tisíc lidí. Očekává se, že do konce roku může být takových žádostí až 400 tisíc..