Německý ústavní soud dá přezkoumat evropské programy na tištění peněz

Německý ústavní soud se obrací na Soudní dvůr Evropské unie. Podle svého prohlášení má pochybnosti o programu nákupu dluhopisů, který provozuje Evropská centrální banka. (ilustrační foto)

Německý ústavní soud se obrací na Soudní dvůr Evropské unie. Podle svého prohlášení má pochybnosti o programu nákupu dluhopisů, který provozuje Evropská centrální banka. (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem.
ECB nakupuje od března 2015 dluhopisy a další cenné papíry ve snaze zvýšit inflaci a povzbudit konjunkturu v Evropské unii. (ilustrační foto)
Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem.
Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem.
5
Fotogalerie

O prošetření postupu Evropské centrální banky při vykupování dluhopisů žádá německý ústavní soud v Karlsruhe.

Masivní výkup státních dluhopisů, jímž zachraňuje Evropská centrální banka (ECB) periferní ekonomiky eurozóny, bude mít zřejmě soudní dohru. Druhý senát německého ústavního soudu se sídlem v Karlsruhe dospěl včera k názoru, že postup ECB mohl překročit její pravomoci, a požádal o přezkoumání jejího počínání u Evropského soudního dvora (ESD).

„Máme pochybnosti o tom, zda nedošlo při výkupech dluhopisů k nedovolenému financování států,“ stojí v doporučení soudu. Zároveň soudci požádali vyšetřovatele v ESD o urychlení prověrky, protože věc „nestrpí odkladu“.

Podnětem k tomu, aby se Evropskou centrální bankou zabýval německý ústavní soud, se staly ústavní stížnosti na program ECB. Ta se svými intervencemi snaží od března roku 2015 o oživení ekonomiky eurozóny a o zvýšení míry inflace.

Do doby, než případ ESD prošetří, bude kauza u německého ústavního soudu přerušena. Teprve až se dvůr vysloví, vynesou soudci v Karlsruhe závěrečný verdikt.

Osobami, které stížnosti v Německu podaly, jsou spoluzakladatel politické strany Alternativa pro Německo (AfD) Bernd Lucke, někdejší činovník CSU Peter Gauweiler a berlínský profesor Markus Kerber. Cílem jejich snažení je, aby ústavní soud pozastavil účast německé centrální banky Bundesbank na vykupování státních bondů. A to dříve, než tyto cenné papíry mohutně ztratí na ceně. „Toto riziko je pro státní rozpočet enormní a ústavní soud sdílí naše stanovisko,“ uvedl pro agenturu DPA Gauweiler.

Kritici zároveň poukazují na skutečnost, že ústava neřeší případné dopady takového počínaní na státní rozpočet. „Naše vláda financuje astronomickými částkami politiky jiných států. Spolkový sněm, který by o tom měl rozhodovat, přenechal tuto kompetenci ECB,“ tvrdí Gauweiler.

Evropská centrální banka je v současnosti největším věřitelem zadlužených ekonomik se společnou měnou. Umoření těchto dluhů odhadují ekonomové na desítky let. Momentální oživení podle nich tyto extrémní zásahy neospravedlňuje. ECB se včera k postoji německého ústavního soudu nevyjádřila, o dalším osudu výkupu státních dluhopisů má rozhodnout v září.