Nobelova cena za fyziku připadla otcům klimatických modelů globálního oteplování

Komise Královské švédské akademie věd ve Stockholmu vyhlašuje jména držitelů Nobelovy ceny za fyziku za rok 2021.

Komise Královské švédské akademie věd ve Stockholmu vyhlašuje jména držitelů Nobelovy ceny za fyziku za rok 2021. Zdroj: reuters

Expozice Nobelova mírového centra v Oslu informuje o švédském vynálezci Alfredu Nobelovi a všech nositelích jeho prestižní ceny.
2
Fotogalerie

O polovinu letošní Nobelovy ceny za fyziku se dělí Američan japonského původu Syukuro Manabe s Němcem Klausem Hasselmannem. Získali ji za fyzikální model klimatu Země a kvantifikaci globálního oteplování. Druhou polovinu udělila Královská švédská akademie věd Italovi Giorgio Parisimu za objevy vzájemné interakce a fluktuací fyzikálních systémů v atomovém až planetárním měřítku.

„Komplexní systémy jsou charakterizovány náhodností a ,nepořádkem‘ a je extrémně těžké jim porozumět. Letošní cena uznává nové metody popisu, modelování a předpovídání vývoje takových systémů,“ stojí v odůvodnění, proč byla cena udělena.

Syukuro Manabe ukázal, jak zvyšující se úrovně oxidu uhličitého v atmosféře vedou ke zvyšování teploty Země. V šedesátých letech vedl vývoj fyzikálních modelů. Jeho práce položila faktické základy současných klimatických modelů.

Na Manabeho práci navázal o dekádu později Klaus Hasselmann, který propojil modely počasí a klimatu, čímž zodpověděl otázky, zda klimatické modely mohou být spolehlivé v kontextu chaoticky se měnícího počasí. Vyvinul rovněž metody identifikace specifických projevů a vlivů, které přírodní jevy i lidská činnost promítají do změn v klimatu. Jeho metody byly použity k prokázání toho, že rostoucí teploty zemské atmosféry jsou způsobeny oxidem uhličitým pocházejícím z lidské činnosti.

Giorgio Parisi v osmdesátých letech odhalil v neuspořádaných komplexních materiálech skryté vzorce chování. Jeho objevy patří k nejdůležitějším příspěvkům k současné teorii komplexních systémů. Díky nim vědci porozuměli a dokázali popsat mnoho různých materiálů a jevů, a to nejen ve fyzice, ale také v jiných oborech – matematice, biologii, neurovědě a strojovém učení.