O brexitu rozhodne volební účast, větší šance je na setrvání v EU

Hlasování o brexitu

Hlasování o brexitu Zdroj: CTK

Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Letadlo nad Temží vleče plakát "Vote Remain"
Nemůžete si vybrat ze dvou možností? Církev nabízí třetí cestu
Podle mnohých komentátorů výsledek referenda může ovlivnit nedávná vražda poslankyně Jo Cox
28
Fotogalerie
S nepřízní počasí musí bojovat voliči v Londýně a na jihovýchodě Anglie během klíčového referenda, které rozhodne o členství Británie v Evropské unii. V ulicích se i dnes objevili aktivisté obou stran, kteří přesvědčují nerozhodné a otálející voliče.

Před řadou volebních místností čekali lidé ve frontách, aby mohli hlasovat. V Londýně však stále musí čelit dešti a bouřkám, které v noci na dnešek zasáhly jihovýchod Anglie. Kvůli přívalům deště byly jihovýchodně od Londýna uzavřeny dvě volební místnosti, byla narušena předměstská doprava a uzavřeno několik stanic metra. Byla také zrušena řada odpoledních vlaků z Londýna do měst jižně od metropole.

Přestože kampaň politiků vyvrcholila už ve středu a podle britských předpisů byla v den referenda vykázána z rozhlasových a televizních vln, nadále probíhá na sociálních sítích i v ulicích. Kampaň Remain (Zůstat) na Facebooku využila k aktivizaci svých stoupenců dnešní citát předsedy Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage, který prohlásil, že jde „především o volební účast a ti změkčilí stoupenci Remain zůstanou doma“.

V ulicích Londýna se odpoledne objevily i stánky přívrženců obou stran, především stoupenců členství v EU. Můžeme rozdávat letáky i v den referenda, stačí, když jsme aspoň 50 metrů od volební místnosti, řekl jeden z aktivistů Remain.

Na významu volební účasti se shodují média i odborníci. Poslední průzkumy ve vyrovnaném souboji ukazují na malý náskok Remain. Podle souhrnu průzkumů, který připravil list Financial Times vede před stoupenci brexitu v poměru 48 ku 46 procenta. Portál Britain Elects zase spočítal průměr anket na 51 ku 49 procentům pro Remain a také sázkové kanceláře potvrzují, že dynamika se zdá být příznivá pro Remain.

Nicméně kolem deseti procent voličů zůstává nerozhodnutých. Stoupenci členství EU se navíc obávají právě nepříznivého počasí v Londýně, který je hlavní baštou Remain. V centru a na severu země je navíc hezky, takže voliče těchto převážně euroskeptických oblastí počasí neodrazuje od hlasování.

Referendu předcházela dlouhá a vyostřená kampaň, která se nevyhnula kontroverzi ani dnes. Šéf kampaně Leave (Odejít) Matthew Elliot rozeslal příznivcům brexitu mail vyzývající je k volební účasti tvrzením, že „Londýn a Skotsko budou volit tak, abychom zůstali v EU, přestože srdce země hlasuje pro odchod“.

„Kampaň Leave končí své akce, jak je začala - snaží se zemi rozdělit, ne sjednotit a obrací regiony, národy a komunity proti sobě,“ reagoval čelný představitel opozičních labouristů Chuka Umunna. Na radnici v Manchesteru pokračují přípravy na páteční oficiální vyhlášení výsledků referenda. Mělo by se tak stát ráno nebo brzy dopoledne, ale v tu chvíli by již mělo být jasné, kdo vyhrál.

Jednotlivé volební oblasti budou zveřejňovat své výsledky během noci a místní média se předhánějí v tipech, která vyhlášení budou klíčová. Prvním podstatným výsledkem bude v pátek v asi 01:30 středoevropského času hlasování ve spíše euroskeptickém městě Sunderland na severovýchodě Anglie. Pokud by zde stoupenci brexitu neměli velký náskok, sotva prý budou moci vyhrát i celostátně.

Předsedkyně volební komise Jenny Watsonová dnes BBC řekla, že přepočítávat bude možné hlasy jen na lokální, ne celostátní úrovni, a ne kvůli těsnému výsledku, ale kvůli případným zádrhelům při sčítání. A pro případ vysoce nepravděpodobné možnosti, že by referendum bylo nerozhodné, tak tím by to skončilo. Je to jen poradní referendum, není právně závazné, tak by nebyl rozhodující hlas, řekla s tím, že na hlasování jsou pozorovatelé ze 40 zemí.