Obchodní dohoda s Kanadou bude podle našich podmínek, řekl Trump

Kanadský premiér Trudeau na jednání s Donaldem Trumpem

Kanadský premiér Trudeau na jednání s Donaldem Trumpem Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump řekl neoficiálně agentuře Bloomberg, že případná obchodní dohoda s Kanadou bude zcela vycházet z požadavků Spojených států. Napsal to list Toronto Star s odvoláním na záznam, který má k dispozici. USA se již dohodly s Mexikem na znění nové obchodní dohody, která má nahradit Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) a nyní jednají s Kanadou, jestli se k dohodě připojí.

Mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová na dotaz o zprávě uvedla, že vyjednávači z Kanady a USA pokračují v práci na dosažení dohody, která bude prospěšná oběma stranám.

Zástupci agentury Bloomberg na žádost o komentář zatím nereagovali, napsala agentura Reuters.

Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová, která vede jednání za kanadskou stranu, dnes na dotaz novinářů uvedla, že zatím nebyly vyřešeny rozdílné názory na podobu nové dohody. „Chceme dobrou dohodu, ne jen nějakou dohodu. A budeme souhlasit pouze s dohodou, která bude pro Kanadu dobrá. Ale ještě tam nejsme,“ prohlásila Freelandová.

Trump stanovil dnešní den za konečný termín pro jednání s Kanadou o NAFTA. Podle listu Globe and Mail však zástupci Kanady vyjádřili obavy, že závěrečná dohoda dnes nebude dokončena. Hlavní vyjednavač USA, americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, prý odmítl ústupky, navzdory snahám Freelandové nabídnout ústupky u mléčných produktů, což je jeden ze sporných bodů důležitý pro Kanadu. Mluvčí Úřadu obchodního zmocněnce USA (USTR) však prohlásila, že Kanada neučinila žádné ústupky ohledně zemědělství, včetně mlékárenského průmyslu. Dodala však, že jednání pokračují.

USA a Mexiko v pondělí oznámily, že se jim podařilo dosáhnout předběžné dohody o nahrazení NAFTA. Trump však již v pondělí naznačil, že Kanada by součástí nové dohody být nemusela. Řekl, že chce přepracovanou dohodu nazvat obchodní dohodou mezi Spojenými státy a Mexikem, protože NAFTA získala pověst špatné dohody pro americké zaměstnance. Nejprve však chce dát Kanadě šanci, aby se mohla vrátit, pokud bude mít zájem o poctivé jednání. Aby zvýšil tlak na Ottawu, aby souhlasila s jeho podmínkami, pohrozil, že zavede nová cla na dovoz aut z Kanady.

Kanada poté obnovila jednání s USA. Upozornila však, že podepíše jen takovou dohodu, která bude dobrá pro ni a pro její střední třídu.

Analytici upozorňují, že udržet Kanadu v dohodě je důležité. Mnoho výrobců si totiž vybudovalo životně důležité dodavatelské procesy, které jsou závislé na volném překračování hranic všech tří zemí NAFTA. Pohyb obrovského objemu zboží mezi těmito třemi zeměmi a integrace činností jsou nezbytné pro uzavření třístranné dohody. Pro udržení Kanady v regionálním obchodním bloku existují i politické důvody. Podle některých by pro Mexiko bylo obtížné prosadit "Trumpovu dohodu" doma, pokud by Kanada nesouhlasila s tím, že je to dobrá dohoda. Také Mexiko prohlásilo, že chce, aby Kanada byla součástí nové dohody.

Trump často označoval dohodu NAFTA - uzavřenou před 24 lety - za katastrofu, která zabíjí pracovní místa v Americe. NAFTA mezi uvedenými třemi zeměmi zrušila většinu obchodních bariér. Prezident a další kritici tvrdí, že dohoda přiměla americké firmy přesunout se jižně od hranic, kde využily levnou mexickou pracovní sílu.

I kdyby byla dohoda dojednána, její dokončení je zatím daleko. Až bude formálně podepsána, musejí ji v každé zemi ratifikovat zákonodárci. Americký Kongres o ní nebude moci hlasovat do příštího roku. V listopadu se konají v USA volby, které by mohly ukončit kontrolu republikánů nad Sněmovnou reprezentantů.