Otráveného ruského exagenta Skripala pustili z nemocnice

Bývalý ruský agent Sergej Skripal, který byl před více než dvěma měsíci otráven, byl propuštěn z nemocnice v Salisbury na jihu Anglie. S odvoláním na zdravotnickou službu NHS o tom informují zahraniční agentury. Skripal se ocitl na jednotce intenzivní péče spolu se svou dcerou Julijí, když byli vystaveni nervově paralytické látce novičok.

Julija Skripalová opustila zdravotnické zařízení už 9. dubna a následně byla převezena na bezpečné místo, uvedla BBC. Nemocnice uvedla, že ačkoli se 66letý Skripal a jeho dcera uzdravili, "jejich právo na důvěrnost informací o pacientech přetrvává a zabraňuje nám v detailním informování o léčbě těchto osob".

Prohlášení nicméně prozrazuje, že léčba osob otrávených nervovými jedy vyžaduje udržovat je při životě, "dokud jejich těla nejsou schopna vyprodukovat více enzymů namísto těch otrávených".

Skripalovi byli nalezeni na lavičce v městečku Salisbury 4. března. Několik týdnů byli oba v kritickém stavu a lékaři se v určité fázi obávali, že i kdyby přežili, budou trpět poškozením mozku. Léčbu bývalého špiona a jeho dcery označila ředitelka ošetřovatelské péče Lorna Wilkinsonová za "obrovskou a bezprecedentní výzvu".

Skripalovi byli nalezeni na lavičce v městečku Salisbury 4. března, pachatelé útoku jsou však stále neznámí. Britská vláda z jeho přípravy viní Rusko a premiérka Theresa Mayová označila incident za "nestoudný" a "zavrženíhodný". Moskva jakýkoli podíl na události odmítá a Londýn si podle ní svůj výklad vymyslel.

Detektivové podle televize Sky News i tento týden stále pokračovali ve vyslýchání Skripala ve snaze vytvořit si obraz o životě bývalého dvojího agenta v Británii. "Chtějí vědět více o jeho pravidelných cestách vlakem do Londýna, jeho zahraničních cestách a jeho každoměsíčních setkáních v restauraci v Salisbury se svým údajným bývalým dohlížitelem z (britské tajné služby) MI6," napsal reportér Sky News.

O víkendu se v médiích objevily také informace, že Skripal se v letech 2012 až 2016 několikrát sešel se zástupci českých a estonských tajných služeb, kterým poskytoval informace o ruských agentech a jejich metodách. Za předání údajů o ruských agentech britským rozvědkám byl někdejší ruský špion v roce 2006 ve své vlasti odsouzen ke 13 rokům vězení. V roce 2010 se však dostal do Británie v rámci výměny vězňů mezi Ruskem a Spojenými státy.

Skripal strávil v nemocnici kvůli otravě dva měsíce

4. března - V Salisbury byl v té době neznámou látkou zasažen bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal, který v zemi získal útočiště, a jeho dcera Julija. Dvojice, kterou našli v bezvědomí v centru města, byla v kritickém stavu hospitalizována na jednotce intenzivní péče.

7. března - Britská policie oznámila, že proti Skripalovým byl použit nervově paralytický prostředek.

11. března - Vyšetřování odhalilo stopy jedu v restauraci Zizzi a v hospodě The Mill v centru Salisbury.

12. března - Britská premiérka Theresa Mayová označila za vysoce pravděpodobné, že za otravu je zodpovědné Rusko. Podle Mayové otravu způsobila nervová látka novičok vyvinutá v SSSR. Po Moskvě požadovala vysvětlení, jak se dostala do Británie. Ruský prezident Vladimir Putin poté vyzval Londýn, aby nejprve zjistil, co se stalo, a pak teprve o tom s Ruskem hovořil.

13. března - Vil Mirzajanov, jeden z hlavních tvůrců látky, řekl, že novičok nemohla použít jiná země než Rusko, protože složení bylo tajné.

14. března - Británie oznámila, že v reakci na případ otravy vypoví 23 ruských diplomatů. Mayová také řekla, že členové vlády ani královské rodiny nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které bude v Rusku. Do konce března se k vyhošťování ruských diplomatů přidaly další tři desítky zemí včetně USA a ČR. Celkem se do Ruska muselo vrátit přes 150 diplomatů, Rusko reagovalo zrcadlově.

16. března - Britský ministr zahraničí Boris Johnson řekl, že útok s nejvyšší pravděpodobností nařídil osobně Putin. Podle Kremlu to je neodpustitelné porušení diplomatické slušnosti.

- Ruští vyšetřovatelé zahájili vyšetřování Skripalové a vraždu Nikolaje Gluškova, bývalého přítele kritika Kremlu Borise Berezovského. Britská policie prozatím vyloučila, že by úmrtí Gluškova souviselo s kauzou Skripal.

17. března - Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová prohlásila, že Česko, Slovensko, Británie, Švédsko a možná i USA od konce 90. let provádějí "intenzívní výzkum" podobných látek jako novičok. Praha, Bratislava a Stockholm tvrzení odmítly.

18. března - Putin, který drtivě zvítězil v prvním kole prezidentských voleb, opět popřel podíl Ruska na otravě Skripala.

22. března - Bruselský summit EU podpořil názor Londýna, že za útokem v Salisbury je odpovědné Rusko.

3. dubna - Šéf britského armádního výzkumného střediska Gary Aitkenhead oznámil, že experti jako jed určili novičok, nebyli ale s to prokázat, že byl vyroben v Rusku.

4. dubna - Rusko na zasedání výkonné rady Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) neuspělo s žádostí o nové, společné vyšetřování případu Skripalových.

9. dubna - Skripalovou propustili z nemocnice.

12. dubna - OPCW stvrdila výsledky britských testů otravné látky ze Salisbury.

3. května - Český prezident Miloš Zeman uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběl novičok, podle Bezpečnostní informační služby nikoliv, a že se přiklonil ke zprávě armádní tajné služby. Jeho výroky následně uvítalo Rusko, podle něj slova českého prezidenta vyvracejí obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva. V ČR Zemanovy výroky rozpoutaly ostrou debatu, jeho výroky odmítla řada politiků i institucí.

18. května - Skripal byl propuštěn z nemocnice v Salisbury.