Pákistánské volby ovládl vyhnaný expremiér, chce mír s Talibanem

Naváz Šaríf se pravděpodobně stane příštím pákistánským premiérem

Naváz Šaríf se pravděpodobně stane příštím pákistánským premiérem Zdroj: ctk/ap

O přesvědčivém vítězství Pákistánské muslimské ligy (PML-N) bývalého premiéra Naváze Šarífa rozhodli voliči v sobotních parlamentních volbách v Pákistánu. Navzdory pumovým útokům radikálního hnutí Taliban, které během voleb připravily o život kolem 40 lidí, doprovázela hlasování hojná účast a návrat Šarífa k moci oslavily tisíce lidí v ulicích.

Podle zatím neúplných výsledků sice konzervativní PML-N nezískala většinu potřebnou k sestavení jednobarevné vlády, ale k sestavení koalice zřejmě nebude potřebovat podporu žádného ze svých největších soupeřů. Vítězství Šarífovy strany, které už její soupeři uznali, by podle analytiků mohlo zemi přinést nejen tolik potřebné hospodářské reformy, ale i naději na politickou stabilitu. Šaříf mimo jiné mluví o uzavření míru míru s Talibanen.

Šaríf zatím získal 110 z 272 křesel a jeho strana má šanci na celkový zisk zhruba 130 poslaneckých míst. To by bylo jen o sedm méně, než potřebuje k zajištění parlamentní většiny. Nejsilnější strana dostane navíc i nejvyšší podíl ze zbylých 70 mandátů, které jsou vyhrazeny pro ženy a příslušníky menšin.

Na druhém místě skončilo s velkým odstupem Hnutí za spravedlnost (PTI) Šarífova hlavního rivala, bývalého slavného hráče kriketu Imrana Chána. Jeho formace má zatím 26 křesel. Dosud vládní Pákistánská lidová strana (PPP) nynějšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího se patrně dočkala hořké porážky a má zatím zajištěno jen 21 mandátů. V dosavadním parlamentu měla 125 míst.

Úspěšný návrat z exilu

Pákistánský tisk spekuloval, že Šarífova strana bude potřebovat silnějšího koaličního partnera a pokusí se sestavit vládu s PTI Imrana Chána nebo s dosud vládnoucí PPP. Pokud by ale Šaríf své dosavadní zisky potvrdil, může své dva nejsilnější soupeře odkázat do opozice.

Třiašedesátiletý Šaríf byl už dvakrát premiérem. Naposledy ho v roce 1999 při vojenském převratu sesadil generál Parvíz Mušaraf. Šaríf poté strávil roky v exilu v Saúdské Arábii, než se vrátil do země v roce 2007. Ve volbách v následujícím roce skončila jeho strana druhá za PPP a je považována za nábožensky konzervativnější.

Hojná účast navzdory útokům

V zemi, která je jihoasijskou jadernou mocností, volební účast dosáhla téměř 60 procent z 86 milionů registrovaných voličů. Ti se zjevně nenechali zastrašit násilnostmi, jež si jen v sobotu vyžádaly nejméně 40 mrtvých a desítky zraněných. Taliban už během předvolební kampaně hrozil útoky především stranám dosavadní vládní koalice.

Hned v prvních hodinách hlasování volby poznamenaly útoky talibanských extremistů, kteří udeřili v největším městě Karáčí, v Balúčistánu a v Péšávaru na severozápadě země.

Kromě celostátního parlamentu Pákistánci volili i regionální vlády v provinciích Paňdžáb, Sindh, Balúčistán a Chajbar Pachtunchvá. V severozápadní chajbarské provincii, která je hlavní základnou islámských extremistů, zřejmě ovládne zákonodárný sbor strana PTI Imrana Chána. V předvolební kampani se energicky zasazovala za zákaz náletů amerických bezpilotních letounů, jejichž útoky označovala za hrubé porušování pákistánské svrchovanosti.