Pécresseová je pro Macrona vážnou prezidentskou hrozbou. Hodil by se mu spíše postup Le Penové

Valérie Pécresseová je velkou prezidentskou nadějí tradiční pravice.

Valérie Pécresseová je velkou prezidentskou nadějí tradiční pravice. Zdroj: Profimedia

Valérie Pécresseová je velkou prezidentskou nadějí tradiční pravice.
Marine Le Penová zřejmě svede souboj o postup do druhého kola.
Kandidát na francouzského prezidenta Éric Zemmour tříští hlasy krajní pravice.
Francouzský prezident Emmanuel Macron zatím jednoznačně neuvedl, zda hodlá kandidovat.
Francouzský prezident Emmanuel Macron zatím jednoznačně neuvedl, zda hodlá kandidovat.
6
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron stále tají, zda se v dubnu pokusí obhájit svůj post, všeobecně je i tak považovaný za favorita voleb. Jenže zatímco v průzkumech pro první kolo má pohodlný náskok, ve druhém už by mohlo být hlasování velmi těsné. Bude však záležet na tom, kdo se do něj probojuje. Pokud by jako minule uspěla adeptka krajní pravice Marine Le Penová, bylo by pro Macrona dosažení vítězství patrně mnohem snazší než v případě postupu konzervativní kandidátky Valérie Pécresseové.

Čtyřiapadesátiletá politička Pécresseová, která se sama považuje za kombinaci britské expremiérky Margaret Thatcherové a bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, je nadějí Republikánů na návrat do Elysejského paláce.

Ti ještě jako Svaz pro lidové hnutí (UMP) naposledy uspěli v roce 2007, kdy se stal prezidentem Nicolas Sarkozy. V roce 2012 ho ale ve druhém kole porazil socialista François Hollande a minule se kandidát Republikánů François Fillon vklínil až na třetí místo mezi Le Penovou a krajně levicového uchazeče Jeana-Luca Mélenchona. Poprvé po téměř šesti dekádách tak tradiční pravice neměla svého kandidáta v rozhodujícím duelu.

Republikáni mají naději na prezidentský comeback

„Pravice je zpět,“ prohlásila Pécresseová počátkem prosince poté, co poměrně překvapivě vyhrála primárky Republikánů. Její optimismus potvrzuje i průzkum agentury Elabe z minulého týdne, který političce a prezidentovi předvídá rovný, padesátiprocentní zisk ve druhém kole, pokud do něj oba postoupí. Nikdo jiný pro Macrona v tuto chvíli nepředstavuje takovou hrozbu. Pokud by se nyní ve druhém kole ocitl s Le Penovou, porazil by ji přinejmenším rozdílem deseti procentních bodů.

„Před primárkami byla pravice v katastrofální situaci, téměř zmizela z politické scény. Nyní je scénář konečného zúčtování s Macronem opět možný,“ řekl magazínu Foreign Policy politolog Rémi Lefebvre z univerzity v Lille. Pécresseová má nyní za úkol sjednotit a posílit stranu rozdělenou na umírněné a zastánce tvrdé linie, zejména co se imigrace a postavení islámu týče. Potřebuje získat zpět voliče, které na jedné straně vysál Macron, na druhé představitelé krajní pravice.

Má k tomu solidní předpoklady. Celou svou kariéru vybudovala pod hlavičkou domovské partaje, od poradkyně přes poslankyni a členku kabinetu po šéfku regionální rady Île-de-France. Předtím dosáhla prestižního vzdělání, její rodina je konzervativní, ale nikdy nebyla příliš vpravo. Pecrésseová se tak v mládí mohla učit rusky na pionýrském táboře v Sovětském svazu.

Přísná na imigranty i veřejné finance

Kandidátka tradiční pravice v kampani sází na kombinaci rozhodného přístupu k tématům souvisejím s bezpečností a ekonomického liberalismu. „Potřebujeme znovu nastolit pořádek, jak na našich ulicích, tak v naší státní pokladně,“ tvrdí.

V praxi to znamená návrhy na imigrační kvóty, rychlejší repatriace ilegálních migrantů či více peněz pro policii. Macronovi vytýká, že během pandemie zasekl do státního rozpočtu příliš velkou sekeru. Plánuje snížení výdajů na platy státních zaměstnanců a důchodovou reformu, kterou prezident rovněž sliboval, ale po vlně odporu a s pokračující pandemií ji odložil.

Vzhledem k tomu, že souboj Pécresseové s Le Penovou o druhé místo je v tuto chvíli naprosto vyrovnaný, čeká republikánku ještě mnoho práce. Šéfce Národního sdružení zase komplikuje situaci bývalý politický komentátor Éric Zemmour, který jí ubírá hlasy na krajní pravici. Dohromady mají přitom v průzkumech kolem třiceti procent hlasů.

Na krajní pravici se tříští hlasy

Od příznivců radikálů proto zní stále silněji, aby Le Penová a Zemmour přestali páchat politickou sebevraždu. „Jestli můžeme věřit průzkumům, má naše pravice většinu v rámci širší pravice a představuje třetinu voličů. Jsme ale odsouzeni prohrát volby kvůli jejich egu, jejich stájím a stranám,“ řekl na adresu rivalů podle serveru Euronews starosta Béziers Robert Ménard.

Pokud by Zemmour tyto výzvy vyslyšel a odstoupil, druhé kolo by se Pécresseové opět vzdálilo. Je také otázka, jak se kampaň vydaří Macronovi a zda vůbec bude kandidovat. Zatím tvrdí, že je tomu nakloněn, ale definitivní plány ohlásí, až bude vnitřně zcela rozhodnut.