Pentagonu může šéfovat první černý ministr obrany. Biden chce navrhnout Austina

Joe Biden se podle serveru Politico chystá jmenovat ministrem obrany generála Lloyda Austina. Stal by se historicky prvním Afroameričanem v čele Pentagonu.

Joe Biden se podle serveru Politico chystá jmenovat ministrem obrany generála Lloyda Austina. Stal by se historicky prvním Afroameričanem v čele Pentagonu. Zdroj: Blesk

Světové ekonomické fórum se příští rok mimořádně uskuteční v Singapuru.
Firma Uber opouští svůj plán na výrobu automobilů bez řidiče. Prodala divizi start-upu Aurora Technologies za čtyři miliardy dolarů, tedy asi 87,5 miliardy korun.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Biden si vybral ministra obrany

Spojené státy možná budou mít od roku 2021 prvního afroamerického šéfa Pentagonu v historii. Zvolený prezident USA Joe Biden údajně plánuje jmenovat ministrem obrany generála ve výslužbě Lloyda Austina. Zprávu přinesl server Politico. Biden oficiálně oznámí jméno nového ministra až v pátek a volbu ještě musí potvrdit Senát. Zvěsti o nominaci Austina odmítl Bidenův tým komentovat.   

Elity se stěhují z Davosu do Singapuru

Světové ekonomické fórum, které pořádá každoroční setkání předních světových politiků a podnikatelů ve švýcarském Davosu, se příští rok kvůli pandemii mimořádně uskuteční v Singapuru. Organizátoři rozhodli, že je bezpečnější než Davos. Asijský městský stát se zatím s pandemií vypořádává velmi dobře, eviduje jen 28 osob s nemocí COVID-19. Fórum se koná od 13. do 16. května. V roce 2022 by se mělo vrátit do Švýcarska. 

Z trhů a burz 

Investoři se bojí brexitu

Akciové trhy v USA se v pondělí na směru neshodly. Zatímco indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely ve ztrátě, technologický Nasdaq Composite vyrostl o 0,45 procenta a dosáhl na novou rekordní hodnotu 12 519,94 bodu. Na západoevropských burzách se začínají projevovat obavy z brexitu bez dohody. Panevropský index STOXX Europe klesl o 0,3 procenta. V minusu skončily i německý DAX a francouzský CAC. Pouze britský FTSE mírně posílil o 0,08 procenta. Britská libra, která v minulém týdnu mohutně posilovala, včera oslabila o 0,9 procenta vůči dolaru.   

Divize samořiditelných aut mění majitele

Americká dopravní společnost Uber opouští dlouhodobý plán na výrobu automobilů bez řidiče. Divizi od ní koupil za přibližně čtyři miliardy dolarů, tedy 87,5 miliardy korun, start-up Aurora Technologies. Uber se nicméně bude o dané technologie nadále zajímat a chce s Aurorou spolupracovat až budou futuristické vozy připraveny k uvedení na trh. Za tímto účelem také investuje do start-upu 400 milionů dolarů. Vývoj automobilů bez řidiče byl dříve velkým snem bývalého šéfa Uberu Travise Kalanicka. Jak ale připomíná deník Washington Post, programu se dostalo negativní publicity, když samořízený vůz během testovací jízdy v roce 2018 srazil a zabil ženu v Arizoně.       

Tweet dne

Breakdance – populární akrobatický druh tance se stane olympijským sportem. Premiéru má mít na olympijských hrách v Paříži v roce 2024.   

Stane se dnes

  • Ve Velké Británii se začíná jako v první západní zemi plošně očkovat proti koronaviru vakcínou firem Pfizer a BioNTech.
  • V Bruselu vrcholí rozhovory mezi EU a Velkou Británií o budoucích vztazích. Jednání se účastní premiér Boris Johnson. Uzavření dohody brání přetrvávající sporné otázky.
  • Japonsko vydá konečnou zprávu o vývoji HDP za třetí čtvrtletí.
  • V Ženevě se bude dražit vzácně zachovalá kostra šavlozubého tygra stará přibližně 37 milionů let. Mohla by se prodat až za 80 tisíc švýcarských franků, přibližně 1,9 milionu korun.