Piloti dronů budou muset hlásit svou polohu. USA chystají velké změny pravidel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Pravidla létání s drony se mění v USA i Evropě.
Ilustrační foto
Dron nad hradbami hradu Helfštýn
Dron na nádvoří hradu Helfštýn
5
Fotogalerie

Federální úřad pro letectví (FAA) přichystal zatím největší balík změn v legislativě, která reguluje létání s drony na území Spojených států. Piloti s řádným oprávněním budou moci například nově létat v noci anebo nad lidmi. Budou ale také muset vysílat nejen polohu ovládaného dronu, ale i svou. Tedy místo, odkud dron řídí. Na změny upozornil server The Verge.

Americký úřad dnes eviduje 1,7 milionu registrovaných dronů a 203 tisíc certifikovaných pilotů. Těch, stejně jako většiny – tedy neregistrovaných strojů a pilotů – se bude nařízení o vysílání polohy pilota týkat od roku 2022.

Nařízení se vztahuje na všechny drony těžší než čtvrt kila, ne pouze na ty vyrobené či prodané od roku 2022. Od roku 2023 bude v USA ilegální pilotovat jakýkoliv takto nevybavený dron. Americký úřad nestanovil jakékoliv výjimky ani pro podomácku smontované nebo závodní drony. Všichni majitelé dronů, které polohu pilota nevysílají, buď dolétají, anebo drony dovybaví.

V současnosti vysílá svou polohu obvykle skrze systém GPS drtivá většina komerčních dronů, které jsou často vybaveny i kamerou. Vysílání polohy ovladače, kterým pilot dron řídí, není ani zdaleka tak obvyklé.

Kromě své polohy budou muset piloti vysílat rovněž své identifikační údaje, rychlost a výšku dronu. Dosud sloužila jako jediná identifikace dronů fyzická cedulka upevněná k letounu, kterou ale za letu nemá kdokoliv možnost přečíst a zjistit, komu dron patří nebo v jaké poloze se nachází.

„Nová pravidla představují cestu pro budoucí integraci dronů do našeho vzdušného prostoru, protože řeší bezpečnostní otázky,“ řekl Steve Dickson za FAA a dodal: „Nová pravidla nás přibližují dni, kdy budou drony rutinně používány třeba k doručování balíků.“