Plyn v Evropě opět zdražuje, Gazprom navzdory slibu zatím víc suroviny neposílá

Plynovod Jamal v Bělorusku

Plynovod Jamal v Bělorusku Zdroj: Reuters

Obsluha plynovodu Jamal v Bělorusku
Podmořský plynovod Nord Stream 2
Podmořský plynovod Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
7
Fotogalerie

Pondělí 8. listopadu mělo být dnem, kdy se Evropa konečně dočká zvýšených dodávek zemního plynu z Ruska. Prezident Vladimir Putin sliboval, že až Gazprom naplní zásobníky v Rusku, začne zvyšovat stavy těch evropských. Zatím k tomu však nedošlo. Naopak, potrubím Jamal od soboty znovu proudí plyn opačným směrem. Obchodníci netrpělivě očekávají zvrat a cena suroviny opět poskočila nahoru.

„Žádám vás, abyste po dokončení plnění podzemních zásobníků plynu v Rusku do 8. nebo v tento den zahájili postupné a plánované práce na zvýšení objemů plynu ve vašich podzemních nádržích v Evropě,“ nařídil Putin Gazpromu koncem října. Společnost si však podle agentury Bloomberg v neděli nezajistila přede dnem D žádnou dodatečnou přepravní kapacitu.

Ani zprávy týkající se reálného průtoku plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko nenasvědčovaly tomu, že by se Gazprom chystal k razantnímu navýšení dodávek. V pondělí v něm třetím dnem zůstává tok plynu obrácený směrem na východ, hlásil německý provozovatel plynovodní sítě Gascade.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že nevěří v neuposlechnutí prezidentova nařízení. Odkázal je, ať se na dodávky ptají přímo Gazpromu. Společnost na dotazy Reuters nereagovala.

Evropské zásobníky nedosahují úrovně předchozích let, přestože export Gazpromu letos meziročně stoupl. Od zvýšení dodávek se očekávalo uklidnění situace v Evropě před nadcházející zimou, které by mohlo přispět ke zlevnění suroviny pro koncové zákazníky.

Zklamání ze zpráv z pondělního rána se tak projevilo růstem cen dodávek plynu na nizozemské burze až o deset procent na 81 eur za megawatthodinu. Později se propadly na zhruba 76 eur. 

„Pokud v pondělí nepřijde žádný dodatečný plyn, mohli bychom vidět významný cenový růst,“ varoval podle Bloombergu dopředu Frank van Doorn ze švédské energetické společnosti Vattenfall.

Někteří obchodníci a odborníci zůstávají optimističtí do příštích dní. „Možná potřebují den, aby odklonili toky na export. Měli bychom počkat, co se stane v úterý, než definitivně ztratíme víru,“ prohlásil analytik S&P Global James Huckstepp.

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Také Ukrajina celý podzim tvrdí, že Gazprom rourami vedoucími přes její území neposílá zdaleka tolik plynu, kolik by mohl. Naposledy před pár dny Kyjev uváděl, že jimi jde zhruba polovina objemu oproti minulé topné sezoně. Ukrajina, jež má s Ruskem od roku 2014 velmi bouřlivé vztahy, nevraživě pozoruje přípravy na zprovoznění nového plynovodu Nord Stream 2. Nové potrubí ji obejde, a učiní její infrastrukturu nepotřebnou.

Pokud budou dodrženy všechny formality, je realistické očekávat spuštění plynovodu Nord Stream 2 až za několik měsíců. Neustále se však spekuluje, že Rusko se snaží svým jednáním uměle navyšovat ceny plynu a vytvářet tak tlak na dřívější schválení plynovodu. Gazprom to popírá, opakovaně však NS2 označil za nástroj k řešení současných evropských problémů.