Po odhlasování brexitu nastává správný čas na londýnská muzea a galerie

Pohled na Londýn z galerie Tate Modern

Pohled na Londýn z galerie Tate Modern Zdroj: reuters

Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU
Mumie zvířat.
Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU
Centrální foyer v British Museum
Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU
10
Fotogalerie
V budoucnu může být návštěva britské metropole dražší a komplikovanější. Poté, co si Britové odhlasovali vystoupení z Evropské unie, tak nastává možná dobrá chvíle na výlet do Londýna.

Libra je levná a Británie je zatím ještě v unii. Obojí ale nemusí dlouho trvat. Během dvouletého překlenovacího období, kdy si budou Britové vyjednávat podmínky pro skutečný odchod z EU, ještě můžete navštívit Londýn relativně jednoduše, bez obstrukcí při příletu.

Také lze využít krátkou dobu, kdy je v Londýně pro našince levněji než dřív. Britská měna zažívá kvůli vítězství zastánců brexitu sešup, takže v současnosti koupíte libru o víc než tři koruny levněji než před referendem.

Navíc se zatím ve Spojeném království ještě příliš nezdražuje. Dříve nebo později ale zdražení logicky přijde. Ostrovy většinu zboží dovážejí, takže britští prodejci budou muset slabou libru a vystoupení z evropské zóny volného obchodu do cen nevyhnutelně promítnout.

Mumifikovaný býk a šachy z velrybího zubu

Londýn patřil mezi nejdražší evropská města vždycky, současné krátké levnější intermezzo tudíž potěší. V osmimilionové metropoli je toho totiž k vidění spousta.

Protentokrát se zaměřme na možná největší lákadlo Londýna, což jsou zdejší muzea. Nad britským impériem kdysi slunce nezapadalo a na sbírkách je to znát. Na prvním místě je slavné British Museum. Až jednou na Zemi přiletí mimozemšťani, měli by se jít podívat nejdřív ze všeho sem.

Najdou tu v jediné budově kompletní historii lidstva a exponáty ze všech koutů planety. Jen namátkou: vystaveny jsou tu například mumie ze starověkého Egypta včetně mumií zvířat, jako jsou býci nebo kočky.

V orientální expozici je k vidění třeba nejvzácnější šachová sada světa – figurky vyřezané ve staré Indii z mrožího klu a zubu velryby. Milovníky záhad potěší čínský jadeitový sloupek ze třetího tisíciletí před naším letopočtem. Funkce 50 centimetrů dlouhého artefaktu s dutinou uvnitř a pravidelnými znaky na povrchu zůstávají hádankou.

V muzeu najdete také zřejmě nejvzácnější pepřenku světa. Jde o stříbrnou ženskou bustu, v níž se do starověkého Říma dovážel pepř z Asie. Evropskou zručnost oslavuje třeba mechanický kovový model lodi, válečné galeony, vyrobený na konci 16. století. Fungoval v podstatě jako velké natahovací hodiny. Po spuštění hrál hudbu, simuloval pohyb námořníků i střelbu z kanonů.

Sbírku moderního umění založil cukrový magnát

Britové vedli mnoho válek, takže o exponáty nemá nouzi ani další vynikající expozice – Muzeum imperiálních válek. Budovu na ulici Lambeth Road můžete jen těžko minout, protože její zaměření nepřehlédnutelně hlásají dvě monstrózní dělové hlavně umístěné před vchodem, které ze všeho nejvíce připomínají dělo z klasického českého filmu Vynález zkázy.

Většina exponátů muzea představuje konflikty 20. století, a to bez kompromisu – pro jistotu jsou tu vystaveny rovnou celé tanky, stíhačky, nebo dokonce rakety typu země–země.

Fanoušky výtvarného umění potěší galerie Tate Modern na nábřeží řeky Temže. Tate představuje obrazy, sochy a další formy umění od autorů 16. století až po nejmodernější experimenty.

Můžete tu vidět třeba díla Edgara Degase nebo Jacksona Pollocka. Celkem má galerie víc než 70 tisíc exponátů. Její základ položil na konci 19. století pohádkově bohatý průmyslník Henry Tate, který zbohatl na výrobě cukru.

Tate Modern nedávno otevřela nové prostory

Sbíral umění a svou soukromou kolekci nakonec nabídl britské Národní galerii. Ta ale neměla dost místa, a tak pro Tateho sbírku vyrostla nakonec nová budova na břehu Temže. Právě tato stavba velmi přidává atmosféře muzea. Jde o vzdušnou budovu, jejíž skoro industriální interiér připomíná něco mezi hranatou katedrálou a tovární halou.

Zadarmo nebo za dobrovolných pět liber

Vědu a technický pokrok dokladují sbírky ve Science Museum na třídě Exhibition Road. Mezi 300 tisíci exponáty je ledacos.

Třeba umělé zuby George Washingtona nebo originální sešit s výpočty a poznámkami matematika z 19. století Charlese Babbageho, který je považován za prvního průkopníka konceptu počítačů.

Když nastane klasické sychravé londýnské počasí, není nic lepšího než se před deštěm uchýlit do tohoto útulného a atraktivně uspořádaného muzea.

Přečtěte si o jedné z reakcí na brexit:

Tady mezi interaktivními exponáty ukazujícími fungování elektrického proudu nebo optických klamů zcela zapomenete na okolní svět.

Výhodou všech těchto muzeí stejně jako mnoha dalších výstav v Londýně je, že jsou v současnosti zdarma. Obvykle pouze najdete u vchodu skleněnou pokladnici na dobrovolné vstupné v doporučené výši pěti liber. I takový příspěvek je ovšem za návštěvu bezkonkurenčních sbírek v podstatě symbolickou částkou. Například jen British Museum byste mohli prozkoumávat celé dny.

Pokud se tedy přidržíme poněkud přízemní myšlenky levné návštěvy Londýna, pak právě muzea tu nabízejí opravdu maximum muziky za minimum peněz.

Deset nejlepších londýnských muzeí (se vstupem zdarma)
British Museum

světová historie, koloniální sbírky, umění z Afriky, Asie i Ameriky

Imperial War Museum

exponáty z válek 20. století Museum of London vývoj londýnské oblasti od pravěku až do současnosti

National Army Museum

představuje britské válečnictví přes příběhy konkrétních vojáků

National Gallery

obsahuje dva tisíce obrazů a dalších děl od nejslavnějších výtvarníků

National Maritime Museum

mapuje dějiny britské námořní plavby a zámořské kolonizace

Natural History Museum

příroda, rostliny, živočichové, celkem 70 milionů exponátů

Science Museum

věda a technika, součástí muzea je 3D kino promítající naučné filmy

Tate Modern

sbírka moderního umění v netradičním prostoru V&A sedmipatrová expozice zaměřená na umělecké předměty a design