Počet obětí izraelských náletů roste. Palestinští zdravotníci hlásí nejméně 42 mrtvých včetně dětí

I včera pokračoval Hamás v raketovém ostřelování Izraele

I včera pokračoval Hamás v raketovém ostřelování Izraele Zdroj: ČTK

Na raketové útoky z Pásma Gazy odpovídá izraleská armáda bombardováním
Rakety Hamásu vypálené na Izrael
3
Fotogalerie

Počet obětí izraelských náletů na Gazu prudce roste. Zatímco ještě ráno hlásilo ministerstvo zdravotnictví v pásmu Gazy nejméně 26 obětí, odpoledne už počet vystoupil podle palestinských zdravotníků na nejméně 42, včetně 16 žen a deseti dětí, píše AP.

Dříve izraelská armáda informovala, že podnikla nálet na dům, v němž žije vůdce Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár. Budova podle ní sloužila jako součást vojenské infrastruktury teroristické organizace. Ozbrojenci z Hamásu už téměř týden odpalují rakety na izraelské území a izraelské letectvo proti nim podniká odvetné údery.

Sinvár žije ve městě Chán Júnis v jižní části palestinského teritoria. Pravděpodobně se skrývá, stejně jako ostatní členové vedení Hamásu. Izraelské letectvo zaútočilo také na dům Sinvárova bratra Muhammada, který rovněž patří ke špičkám organizace, kterou Izrael, Spojené státy i Evropská unie považují za teroristickou. Další izraelské nálety mířily proti kancelářím Hamásu, skladům zbraní, rampám pro odpalování raket nebo několika desítkám bodů v síti podzemních tunelů.

Při pozdějším útoku, který byl nejkrvavější od začátku nynější izraelské operace, zemřelo podle palestinských úřadů nejméně 26 lidí, z toho deset žen a osm dětí. Asi 50 lidí utrpělo zranění. Zasaženy byly tři budovy. Na místě jsou záchranáři, kteří se z jejich trosek snaží vyprostit mrtvé a přeživší. Mluvčí izraelské armády bilanci mrtvých podle agentury Reuters nepotvrdil.

Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád připouštějí, že od pondělka, kdy boje naplno propukly, ztratily dvacet bojovníků. Podle Izraele je však toto číslo mnohem vyšší.

Agentura AP napsala, že Izrael zřejmě stupňuje útoky proti Hamásu, aby mu způsobil co největší škody. Mezinárodní vyjednávači se mezitím snaží dohodnout klid zbraní, útoky na šéfy Hamásu toto úsilí ale mohou mařit. Do regionu už v pátek přicestoval vyslanec Spojených států a dnes se kvůli krizi sejde Rada bezpečnosti OSN. V úterý budou mimořádně jednat ministři zahraničí zemí EU.

V Izraeli v noci na dnešek dopadaly rakety vystřelené Hamásem v širší oblasti Tel Avivu i jinde. Za necelý týden Hamás a další militantní skupiny na izraelské území vystřelily 2900 raket, u 450 z nich se odpálení nezdařilo nebo rakety dopadly ještě v Pásmu Gazy. Izraelský systém protivzdušné obrany zachytil 1150 raket, uvedla izraelská armáda.

Současná eskalace násilí je nejhorší od poslední války mezi Izraelem a Hamásem v roce 2014. Zemřelo nejméně 174 lidí v Pásmu Gazy, včetně 47 dětí a 29 žen, zraněných je přes 1200. Na izraelské straně je obětí na životě deset.

Boje začaly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo o ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou schází k večerní modlitbě. Začátkem května se též očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování desítek palestinských rodin ze čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě.

V sobotu izraelské letectvo zničilo výškovou budovu v Gaze, kde měla kanceláře americká agentura The Associated Press (AP) a katarská televize Al-Džazíra. Lidem se z domu podařilo odejít. Podle izraelské armády ho využívalo vojenské zpravodajské křídlo Hamásu.