Poláci se dohadují kvůli záchrannému balíčku EU. Investoři opět věří technologiím

Polskou vládní koalicí otřásají spory kvůli schvalování záchranného balíčku EU na podporu ekonomik po koronakrizi. Na snímku polský premiér Mateusz Morawiecki.

Polskou vládní koalicí otřásají spory kvůli schvalování záchranného balíčku EU na podporu ekonomik po koronakrizi. Na snímku polský premiér Mateusz Morawiecki. Zdroj: Reuters

HDP eurozóny kleslo ve čtvrtém kvartále roku 2020 více než se čekalo, o 0,7 procenta.
Streamovací kanál Disney+ prolomil hranici 100 milionů předplatitelů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Spory v polské vládě

Polskou vládní koalicí opět otřásají závažné rozpory. Předseda krajně pravicové strany Solidární Polsko Zbigniew Ziobro řekl, že jeho poslanci nepodpoří schválení záchranného balíčku Evropské unie ve výši 750 miliard eur (zhruba 19,6 bilionu korun), z něhož samotné Polsko má dostat 58 miliard eur. Ziobrovi se nelíbí, že se Poláci zadluží kvůli zemím se slabšími ekonomikami a také to, že EU podmiňuje přijetí peněz dodržováním principů právního státu. Pokud se polskému premiérovi Mateuszi Morawieckému (Právo a spravedlnost) nepodaří přesvědčit koaličního partnera do konce dubna, aby změnil názor, bude muset spoléhat na hlasy opozice.   

HDP eurozóny klesl více, než se čekalo

Ekonomika států platících eurem se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku snížila o 0,7 procenta, což znamená meziroční pokles o 4,9 procenta. Uvedl to v úterý statistický úřad Eurostat, který tak zpřesnil své odhady z února. Je to horší výsledek, než se původně očekával. Na vině je především nižší spotřeba zaviněná lockdowny. Naopak míra zaměstnanosti se v daném období zlepšila o 0,3 procenta. Za celý loňský rok se hrubý domácí produkt eurozóny propadl o 6,6 procenta a celé Evropské unie o 6,2 procenta.  

Z trhů a burz 

Burzy rostly, akcie Tesly vyskočily o pětinu

Na amerických burzách se včera zcela obrátil trend z úvodu týdne a investoři začali opět masivně nakupovat akcie technologických gigantů. Cenné papíry Tesly vyskočily téměř o pětinu. Technologický index Nasdaq Composite celkově zaznamenal nejrychlejší růst od začátku listopadu, zvedl se o 3,69 procenta. Dow Jones zpevnil o 0,1 procenta a S&P 500 si připsal 1,42 procenta. V plusu zakončily úterní obchodování i všechny hlavní ukazatele v západní Evropě. Panevropský STOXX Europe 600 si polepšil o 0,76 procenta. Německý DAX posílil o 0,4 procenta, francouzský CAC 40 o 0,37 procenta a britský FTSE 100 přidal 0,17 procenta.   

Disney+ má 100 milionů uživatelů

Streamovací kanál Disney+, patřící americké společnosti The Walt Disney Company, dosáhl na 100 milionů předplatitelů. V úterý o tom informoval šéf korporace Bob Chapek. Jeden z hlavních konkurentů Netflixu prolomil kulatou hranici pouhých šestnáct měsíců po svém spuštění. Do roku 2024 by podle Chapka mohl dosáhnout až na 260 milionů platících zákazníků. K úspěchu mu prý pomohly především populární seriály, jako je například The Mandalorian, ze světa Hvězdných válek. Akcie Disneyho nicméně včera strmě klesly o 3,67 procenta na 194,51 dolaru.     

Video dne

Nejen české zdravotnictví kolabuje v boji s pandemií. V 17 velkých brazilských městech jsou nemocnice na 100 procentech svých kapacit. V zemi již zemřelo přes čtvrt milionu lidí, pozitivně testovaných na COVID-19. Jen včera to bylo 1972 osob, což je nový denní rekord.  

Stane se dnes

  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci budou mimo jiné schvalovat svá doporučení k přijetí takzvaného uhlíkového cla.
  • Český premiér Andrej Babiš navštíví Izrael. Bude zde jednat o očkování proti koronaviru.
  • Své hospodářské výsledky za loňský rok oznámí ruská ropná společnost Lukoil.
  • Spojené státy zveřejní svůj index spotřebitelských cen a vývoj federálního rozpočtu za únor. Měl by být také definitivně schválen Bidenův obří balíček na podporu ekonomiky v hodnotě téměř dvou bilionů dolarů.