Porošenko chce Donbas ztrestat za volby

Po volbách. Čestná stráž očekává před doněckým městským divadlem příchod separatistického vůdce Alexandra Zacharčenka, který byl na základě výsledků kontroverzních voleb slavnostně uveden do funkce prezidenta Doněcké lidové republiky. Obdobně přísahal věrnost Luhanské lidové republice v luhanském Domě odborů i Igor Plotnickij

Po volbách. Čestná stráž očekává před doněckým městským divadlem příchod separatistického vůdce Alexandra Zacharčenka, který byl na základě výsledků kontroverzních voleb slavnostně uveden do funkce prezidenta Doněcké lidové republiky. Obdobně přísahal věrnost Luhanské lidové republice v luhanském Domě odborů i Igor Plotnickij Zdroj: Reuters

Nedělní volby v Donbasu zvýšily napětí mezi Kyjevem a separatisty. Ukrajinská diplomacie vyzvala Západ, aby posílil sankce proti Rusku za to, že hlasování uznalo. Prezident Petro Porošenko na zasedání bezpečnostní rady oznámil, že parlamentu předloží návrh na zrušení zákona o zvláštním režimu v povstaleckých oblastech.

Zároveň vzbouřencům pohrozil „ostrým ekonomickým režimem“ a blokádou. Zdůraznil, že neplatí za dodávky plynu a elektřiny. Hovořil i o záměru vyslat nové jednotky na obranu Mariupolu, Charkova a dalších měst před případnými útoky separatistů.

Komentátoři podotýkají, že anulování zákona bude symbolické, jelikož si separatisté ve dvou samozvaných republikách stejně vytvořili vlastní režim. Vzbouřenci dokonce uvedli, že je prezidentův záměr potěšil. Vítěz voleb v takzvané Doněcké lidové republice Alexandr Zacharčenko zároveň znovu vyzval Kyjev k dialogu. „Jsem připraven se s Porošenkem setkat, otázka je, jestli je i on,“ vzkázal.

V Bratislavě už mají zastoupení
Slovenský podnikatel Marián Farkaš otevřel v Bratislavě neoficiální „zastupitelský úřad“ povstalecké Doněcké a Luhanské lidové republiky, které vyhlásili proruští separatisté na východě Ukrajiny. „Zastoupení Novorossije“ podle něj funguje bez finanční podpory z Doněcka nebo Ruska a jeho hlavním úkolem je poskytovat humanitární pomoc oblastem na východě Ukrajiny, kam už dvě zásilky tohoto druhu byly odeslány. Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí v reakci uvedl, že Bratislava východoruské povstalecké republiky neuznává.

Experti nejsou jednotní v názoru, jestli se dá nyní čekat vojenské vyostření konfliktu. „Je mnoho variant vývoje této krize,“ řekl serveru Korrespondent specialista na armádu Valentyn Badrak. Považuje za pravděpodobné, že Rusko bude v souvislosti s nutností vytvořit spojení s Krymem destabilizaci Donbasu podporovat. Nemusí k tomu však podle něj nutně použít vojenské prostředky. „Myslím si, že bude hledat různé cesty, jak ovlivňovat ukrajinskou vládu,“ dodal.

Vojenský odborník Igor Kozin je přesvědčen, že konflikt potrvá léta. Za optimistický považuje odhad poradce služby SBU Markijana Lubkivského, jenž počítá s tím, že se ho podaří urovnat do roku 2018. Dohadům, že se krize povleče, odpovídají i zprávy z bojiště. Ministerstvo zahraničí včera sdělilo, že během dvou měsíců příměří zabili povstalci stovku ukrajinských vojáků. Představitelé Ukrajiny navíc nadále upozorňují na přesuny vojenské techniky z Ruska do Donbasu. Aktuálně má jít o rakety Iskander. Kyjev poslal do Moskvy protestní nótu kvůli „pokračujícím aktům agrese Ruska proti Ukrajině“.