Pracovním trhem v USA hýbou ženy. Také ty české častěji uvažují o změně kariéry

Žena v Bostonu vycházející z obchodu Urban Outfitters míjí ceduli s nápisem Právě přijímáme. Absolutní většina uchazeček o práci udává vysokou flexibilitu a možnost kariérního růstu jako hlavní kvality, kterou hledají u nových zaměstnavatelů.

Žena v Bostonu vycházející z obchodu Urban Outfitters míjí ceduli s nápisem Právě přijímáme. Absolutní většina uchazeček o práci udává vysokou flexibilitu a možnost kariérního růstu jako hlavní kvality, kterou hledají u nových zaměstnavatelů. Zdroj: reuters

V USA přetrvává značný nedostatek pracovní síly
V USA přetrvává značný nedostatek pracovní síly
Loni pobíralo dávku v nezaměstnanosti zhruba 25 milionů Američanů.
Úřad práce pro Prahu 4
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?
6
Fotogalerie

Více než polovina amerických žen, které opustily trh práce během pandemie, zvažuje změnu dosavadního oboru. Ještě na počátku pandemie uvažovala o kariérní změně jen každá čtvrtá žena. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti MetLife, které se zúčastnily dva tisíce amerických pracovnic. Takzvaná Velká výpověď na americkém trhu se tak podle odborníků postupně mění ve Velké přehodnocení kariéry.

Osm z deseti dotázaných žen plánuje nově nastoupit do technických oborů. Absolutní většina udává vysokou flexibilitu a možnost kariérního růstu jako hlavní kvality, které hledají u nových zaměstnavatelů. „Dosáhli jsme kritického bodu na pracovním trhu, kdy se ženy začínají dívat na kariéru v novém světle,“ prohlásil výkonný viceprezident MetLife Bill Pappas.

V oborech, jako jsou zdravotnictví či školství, kde převážnou většinu zaměstnanců tvoří ženy, jsou důvody odchodu často spojeny s obavou o zdraví vlastní i svých blízkých a s psychickým vyhořením v důsledku pandemie. Například výzkum agentury Rand ze začátku roku potvrdil, že každý čtvrtý pedagog zvažuje odchod na konci letošního školního roku.

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub

Na pováženou je i to, že čtyřicet procent pedagogů, kteří o odchodu uvažovali dříve, skutečně obor opustilo. Nedostatek pracovní síly potvrzují čísla. Například na Floridě se letos nabídka volných pedagogických míst zvýšila o více než 67 procent oproti srpnu předešlého roku.

„Najít novou vysoce specializovanou pozici není jednoduché a odchod z pracovního místa bez důkladné přípravy v akademické oblasti je problematický,“ vysvětluje profesorka filozofie z Floridské státní univerzity Marcela Herdová jeden z faktorů, který vlnu dobrovolných výpovědí ve vysokoškolském prostředí zdržuje. Mezi hlavní obavy, které americké akademiky nejvíce trápí, jsou nedostatečná preventivní opatření na pracovištích.

„Mnohé školy nevyžadují od studentů, aby nosili roušky, a už se tolik nedbá na dodržování rozestupů a učebny jsou často plné,“ popisuje Herdová. Zatímco loni se američtí vysokoškolští pedagogové mohli rozhodnout, zda budou vyučovat online nebo osobně, letos se klade důraz na fyzickou přítomnost během výuky.

„Další problém je, že některé školy nemají dostatečný systém monitorování nakažených studentů či mechanizmy, které by pomohly snížit riziko nákazy ostatních studentů a učitelů,“ dodává profesorka.

Zatímco nedostatku učitelů v Česku pandemie spíše pomohla, některá odvětví, v nichž většinu tvořily ženy, se ještě nevzpamatovala. Změny v uplatnění žen na trhu práce se tak pravděpodobně dotknou i Česka. Mezi pandemií nejpostiženější profese dodnes patří průvodci v cestovním ruchu, kde osmdesát procent zaměstnanců jsou ženy. K dalším příkladům patří recepční v hotelích a dalších rekreačních zařízeních, kde ženy tvořily 83 procent pracovníků.

Vzhledem k přetrvávajícím pandemickým restrikcím byla řada žen nucena opustit původní obor, a to pravděpodobně nadobro. „Pracovníky, kteří původně působili v oblasti cestovního ruchu, hotelnictví a gastronomie, směřujeme na pozice, kde je důležitý kontakt s klientem a dokonalý klientský servis,“ uvádí příklad ředitelka oddělení lidských zdrojů Deloitte Martina Schiestlová.

Celkově v průběhu pandemie dobrovolně opustilo práci nebo ni přišlo 0,7 procenta žen, což je sedminásobek oproti mužům, vyplývá z čerstvých údajů Českého statistického úřadu. Ženy se ovšem začaly postupně vracet na trh práce.

„Především vidíme rychlejší pokles nezaměstnanosti u žen od letošního dubna,“ konstatuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí Českého statistického úřadu.

Podle některých příznaků také české ženy častěji uvažují o radikální kariérní změně. Zvýšený zájem například loni zaznamenaly iniciativy zaměřené na vzdělávání žen v oblasti IT. Vzdělávací iniciativa Czechitas hlásí 67procentní nárůst absolventů kurzů. V roce 2020 je podle mluvčího Jana Schönbauera absolvovalo téměř deset tisíc lidí. 

„Ženy při hledání práce čím dál méně přemýšlejí, zda jde o mužský nebo ženský obor, prostě jdou se věnovat tomu, co chtějí. Je to narůstající trend, který sledujeme napříč všemi technickými obory, na které se specializujeme,“ podotýká jednatelka personální agentury Jobs Contact Martina Černá.