Dvanáct uchazečů chce řídit Českou televizi. Dvořák se pokusí post obhájit

Šéf ČT Petr Dvořák

Šéf ČT Petr Dvořák Zdroj: CTK/Vit Simanek

Šéf České televize Petr Dvořák
Česká televize
Česká televize
Ceská televize
Česká televize
8
Fotogalerie

Do výběrového řízení na funkci generálního ředitele České televize se přihlásilo 12 zájemců. Je mezi nimi i současný ředitel Petr Dvořák, který televizi vede od podzimu 2011. 

Mezi uchazeči, kteří do pondělí podali platnou přihlášku, je bývalý poslanec ODS Daniel Petruška, jenž ve Sněmovně zasedal za Pardubický kraj od roku 2006 do roku 2010. Na seznamu je i bývalý redaktor ČT a generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník, který se účastnil i výběrového řízení v roce 2011. Televizi chce řídit také režisér hudebních pořadů Českého rozhlasu Stanislav Vaněk nebo lídr Strany práce Radoslav Štědroň. Oba se přihlásili do výběrového řízení před šesti lety.

V seznamu se znovu objevilo i jméno Tomáše Kopečného či Aleny Dlabačové. Dalšími uchazeči jsou Gabriela Froňková Dousková, Milan Vacek a Petr Vinklář. Oficiální seznam kandidátů zveřejní Rada ČT ve středu na svém jednání po zkontrolování všech náležitostí.

Česká televize podle Dvořáka v současnosti stojí před náročným obdobím příprav na druhou vlnu digitalizace. „Rád bych využil své zkušenosti a pomohl jí tímto procesem úspěšně projít. Zároveň v řadě oblastí, od původní tvorby po nová média, jasně vidím směr, kudy by se televize veřejné služby měla ubírat. Rozhodl jsem se proto ucházet se o pozici generálního ředitele ČT i v dalším období,“ řekl Dvořák.

Dvořákovi vyprší současný mandát letos 30. září, kdy bude v zemi vrcholit kampaň před volbami do Sněmovny. Vítěz výběrového řízení tak bude mít dostatek času na přípravu před nástupem do své funkce. Na začátku července také končí mandáty třem z 15 radních. Nebylo by jisté, zda se Sněmovně podaří včas zvolit všechny tři nové členy rady. Ke zvolení ředitele ČT je potřeba minimálně deseti hlasů.

Dalšími uchazeči, kteří do pondělí podali platnou přihlášku, jsou Alena Dlabačová, Gabriela Froňková Dousková, Tomáš Kopečný, Daniel Petruška, Jiří František Potužník, Radoslav Štědroň, Milan Vacek, Stanislav Vaněk, Petr Vinklář. Oficiální seznam kandidátů zveřejní Rada ČT ve středu na svém jednání po zkontrolování všech náležitostí.

Uchazeč o funkci musí být mimo jiné vysokoškolák, mít manažerské předpoklady k řízení veřejnoprávní instituce a vítaná je předchozí praxe v médiích. V přihlášce musel předložit vlastní koncepci dalšího rozvoje a fungování ČT jako televize veřejné služby v rozsahu přibližně pěti až deseti normostran A4. V záměru musely být vytýčeny jednotlivé kroky a priority v horizontu funkčního období generálního ředitele.

Česká televize zahájila činnost v lednu 1992, kdy navázala na Československou televizi. Hlavním příjmem veřejnoprávní ČT jsou výnosy z koncesionářských poplatků. Dlouhodobě klesají, což je dáno hlavně technologickým vývojem. Mladí lidé sledují televizní vysílání po internetu na mobilech nebo tabletech, což není zpoplatněno. Loňské výnosy podle očekávání televize činily 5,66 miliardy korun. Rozpočet televize na letošní rok je vyrovnaný, ČT má hospodařit s částkou 6,875 miliardy korun. Peníze zajišťují vysílání televize, její vlastní tvorbu, šíření signálu a podporu české tvorby. Sledovanost televize jako celku se pohybuje v populaci nad 15 let kolem 30 procent.

Více o České televizi čtěte ZDE.