Přísná opatření, tiché chodby. Americký Kapitol se oklepává z útoku Trumpových příznivců

Sídlo amerického Kongresu po útoku Trumpových příznivců z loňského ledna chrání zátarasy.

Sídlo amerického Kongresu po útoku Trumpových příznivců z loňského ledna chrání zátarasy. Zdroj: Lukáš Vojáček

Česká delegace ve Washingtonu, D. C.
Kapitol, sídlo amerického Kongresu ve Washingtonu, D. C.
Sídlo amerického Kongresu po útoku Trumpových příznivců z loňského ledna chrání zátarasy.
Před americkým Kongresem se demonstrovalo za větší regulaci prodeje střelných zbraní.
Před americkým Kongresem se demonstrovalo za větší regulaci prodeje střelných zbraní.
26
Fotogalerie

Od útoku příznivců amerického exprezidenta Donalda Trumpa uplynul více než rok. Šrámy ale zůstávají. Dříve živé sídlo amerických kongresmanů je dnes nezvykle tiché a vyprázdněné. Vleče se i vyšetřování samotných násilností ze 6. ledna 2021 a ani Trumpova pupularita v určitých kruzích neklesá.

Ikonická bílá budova, která je už od roku 1800 symbolem americké demokracie, působí rok a půl od útoku rozlíceného davu až neuvěřitelně klidně. V jejím okolí nepotkáte mnoho turistů. Pokojnou atmosféru narušuje pouze nedaleké shromáždění amerických studentů, demonstrujících za větší regulaci prodeje střelných zbraní. Jak totiž připomněly nedávné masakry na amerických školách, nejčastější příčinou úmrtí dítěte ve Spojených státech je zastřelení. 

Opatrnost na prvním místě

Vzpomínky na loňské řádění radikálních příznivců bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa ožívají až při samotném vstupu do Kapitolu. Budova je ze všech stran chráněná zátarasy. Návštěvníci, kteří se chtějí dostat dovnitř, musejí projít kontrolou totožnosti a rámovými detektory. Na pořádek dohlížejí desítky uniformovaných hlídačů a policistů. 

Přestože se všichni američtí politici rádi osobně setkávají s voliči, a to v mnohem větší míře než ti čeští, a zcela běžně si je zvou i k sobě do kanceláří, chodby Kongresu dnes zejí prázdnotou. „Lidé sem po loňském útoku a také kvůli pandemii koronaviru už tolik nechodí. Také bezpečnostní opatření se za poslední rok a půl výrazně zpřísnila. My, co tu pracujeme doufáme, že budou brzy zase uvolněna a návštěvníci se vrátí ve větším počtu,“ svěřuje se nám jedna ze zaměstnankyň Kongresu.

Kapitol má přitom návštěvníkům co nabídnout i vedle setkávání s kongresmany. Budova, kde zasedají obě komory amerického Kongresu, je propojená s několika okolními kancelářskými stavbami sítí podzemních tunelů. Ty dohromady tvoří jakési celé podzemní město. Jsou tu kadeřnictví, kavárny či dlouhé chodby vyzdobené sochami, mezi nimiž lze najít i bustu českého prezidenta Václava Havla nebo britského válečného premiéra Winstona Churchilla. Kongresmani mohou mezi jednotlivými budovami přejíždět miniaturním metrem. Impozantně vypadají též kanceláře politiků a jednací sály.   

Vyšetřování útoku nekončí

Spojené státy v těchto dnech upínají svou hlavní pozornost zejména k veřejným slyšením ve Washingtonu, jejichž cílem je vyšetřit loňský útok Trumpových podporovatelů na Kapitol. Přestože tento týden došlo ve vyšetřování tragického incidentu k výraznému posunu, konec aféry je zjevně stále v nedohlednu. 

V souvislosti s útokem na Kapitol bylo dosud obviněno už přes 840 osob. Zvláštní vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů před pár dny označil 6. leden 2021 za „vyvrcholení pokusu o státní převrat“. Ve čtvrtek pak bylo vzneseno zatím nejzávažnější obvinění vůči samotnému Trumpovi. Poradci bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pence před soudem vypověděli, že Trump opakovaně na Pence naléhal, aby zvrátil výsledek prezidentských voleb z roku 2020, ačkoli prokazatelně věděl, že k tomu viceprezident nemá pravomoc. 

Do konce června se chystají ještě minimálně tři další veřejná slyšení, která by teoreticky mohla někdejšího šéfa Bílého domu dohnat k odpovědnosti za loňské násilnosti, při nichž zemřelo pět lidí. Prozatím se to však nezdá pravděpodobné. 

Trumpa nic nepoloží

„Je to už dlouho klišé, ale Trumpa nic nepoloží. Miliony Američanů, kteří věří jeho lžím o volebním podvodu a preferují Trumpovu verzi historie, současná veřejná slyšení nejspíš ignorují,“ napsal v pátečním komentáři pro CNN americký reportér Stephen Collinson. 

Za pravdu mu dává například skutečnost, že Trump nadále zůstává jasným favoritem Republikánské strany na kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2024. Ve středu také uspělo několik Trumpem podporovaných republikánů v amerických primárkách, z nichž vzejdou kandidáti do podzimních kongresových voleb.  

Exprezident se zároveň snaží vyšetřování útoku ovlivňovat prostřednictvím Nejvyššího soudu. Tento týden celý proces nazval „výsměchem spravedlnosti“. Mnoho jeho stoupenců včetně řady republikánských kongresmanů považuje práci zvláštního vyšetřovacího výboru za politický hon na čarodějnice. 

„Tím, že obrovské množství republikánských, a hlavně Trumpových voličů věří tomu, že současný prezident Joe Biden volby z roku 2020 zfalšoval, může Trump a jemu nakloněná část republikánů ze 6. ledna paradoxně profitovat,“ souhlasí i amerikanista z Ostravské univerzity Jan Beneš. Průzkumy veřejného mínění, provedené v uplynulých měsících, naznačují, že Trumpovým dezinformacím o volbách věří téměř tři čtvrtiny příznivců Republikánské strany.