Ranní check: Spojené státy zdvojnásobí dodávky LNG do Británie. „Tesla z Hanoje“ míří na burzu

Americký prezident Joe Biden (vlevo) a britský premiér Rishi Sunak se dohodli na rozšíření ekonomické spolupráce svých zemí. USA také budou Británii dodávat více zkapalněného zemního plynu neboli LNG.

Americký prezident Joe Biden (vlevo) a britský premiér Rishi Sunak se dohodli na rozšíření ekonomické spolupráce svých zemí. USA také budou Británii dodávat více zkapalněného zemního plynu neboli LNG. Zdroj: Reuters

Vietnamský výrobce elektromobilů VinFast vstoupí na burzu v USA.
Čína definitivně upouští od nulové tolerance vůči šíření nemoci covid-19.
Evropská unie stále hledá shodu na zastropování ceny plynu.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 342. den roku, svátek má Květoslava, před 42 lety byl v New Yorku zavražděn legendární anglický hudebník a mírový aktivista John Lennon. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Evropská unie hledá shodu na zastropování ceny plynu

Státy Evropské unie se stále nemohou shodnout na cenovém stropu pro plyn. České předsednictví se je pokouší přimět k nalezení kompromisu. Velvyslanci členských zemí se aktuálně zabývají upraveným návrhem, podle něhož by maximální cena za plyn prodávaný na klíčovém virtuálním trhu TTF mohla činit 220 eur, tedy 5345 korun. Evropská komise původně navrhovala 275 eur.  

USA rozšíří partnerství s Velkou Británií

Americký prezident Joe Biden se dohodl s britským premiérem Rishi Sunakem, že Spojené státy v příštím roce více než zdvojnásobí množství zkapalněného zemního plynu (LNG) dováženého do Spojeného království. Země mají také v plánu více spolupracovat na řadě projektů, jako je dekarbonizace kosmického průmyslu nebo podpora elektromobility. Velká Británie nebyla před válkou na Ukrajině příliš závislá na importu ruského plynu, stejně jako státy Evropské unie ji však zasáhlo celkové zdražení energetických surovin.  

Čína upustila od nulové tolerance vůči covidu

Čínská vláda ve středu oznámila, že ukončí svoji dosavadní politiku nulového covidu a uvolní řadu striktních opatření proti šíření nákazy, která v zemi platila v posledních třech letech. Lidé s pozitivním testem na koronavirus už například nebudou muset do nemocnice, ale mohou zůstat doma. Západní komentátoři si všímají, že Čína rozvolňuje rychleji než se čekalo. Vedení vládní Komunistické strany tudíž muselo být pod velkým tlakem, aby nastartovalo ekonomické oživení a uklidnilo nespokojené obyvatele. Peking chce v příštím roce dosáhnout růstu HDP okolo pěti procent.    

Vietnamský výrobce elektromobilů chystá IPO

Vietnamská automobilka VinFast vstoupí v příštím roce na burzu ve Spojených státech. Společnost se stane součástí akciového indexu Nasdaq. Výnos z prodeje cenných papírů chce VinFast použít na plánovanou expanzi v USA. Automobilka zatím vyrábí své vozy výhradně ve Vietnamu. Zhruba v polovině roku 2024 však hodlá zprovoznit novou továrnu v Severní Karolíně. VinFast se soustředí zejména na produkci elektromobilů. Jejím většinovým majitelem je nejbohatší Vietnamec Pham Nhat Vuong.      

Stane se dnes

  • Proběhne jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie, které povede Vít Rakušan (STAN). Rada Evropské unie na něm zřejmě schválí přijetí Chorvatska do schengenského prostoru. 
  • Jednat budou také ministři Evropské unie zodpovědní za práci a sociální věci pod vedením Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Měli by se například shodnout na společném přístupu k pravidlům umožňujícím zlepšení podmínek pro pracovníky online platforem. 
  • Zaměstnanci amerického deníku The New York Times se chystají stávkovat za lepší pracovní podmínky.