Ruská centrální banka obnovila intervence na devizovém trhu

ilustrační foto rublu

ilustrační foto rublu Zdroj: CC BY 2.0: Steve Fan via Flickr

Ruská centrální banka v pondělí prodala zhruba 700 milionů dolarů, zhruba 15,6 miliardy korun, aby podpořila kurz domácí měny. Na devizovém trhu tak intervenovala poprvé od 10. listopadu, kdy umožnila volný pohyb rublu. Vyplývá to podle agentur Reuters a Bloomberg z údajů, které banka zveřejnila.

Centrální banka 10. listopadu oznámila, že přestává stanovovat takzvané fluktuační pásmo pro kurz rublu a umožní kurzu volný pohyb. Dodala však, že v případě ohrožení finanční stability hodlá na devizovém trhu intervenovat. Rozsah pondělních intervencí byl relativně nízký, v říjnu centrální banka na podporu domácí měny často prodávala více než dvě miliardy dolarů denně.

Ruský rubl během pondělního obchodování oslabil vůči dolaru až o sedm procent. Obchodování však uzavřel se ztrátou pouhých 1,6 procenta. Již v pondělí se spekulovalo o tom, že rubl podpořila centrální banka. Ruská měna se letos dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy.

V úterý se rubl vůči dolaru propadl o více než čtyři procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní pokles od roku 1998. Ministerstvo hospodářství v úterý připustilo, že ruská ekonomika by v příštím roce mohla klesnout, a předpovědělo, že rubl napřesrok zůstane slabý.

Krátce po začátku dnešního obchodování oslabil rubl o téměř dvě procenta, později však zamířil vzhůru. Podle obchodníků se centrální banka opět snaží podpořit kurz domácí měny intervencemi na trhu.

Stabilita měny, Putinův úspěch

„Centrální banka nepochybně prodává (zahraniční měnu),“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný moskevský obchodník z jedné velké západní banky. „Podle mého názoru musí centrální banka prodat pět až sedm miliard dolarů, aby zastavila spekulativní útok na rubl,“ dodal.

Stabilita měny byla jedním z hlavních úspěchů vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.