Rusko snižuje výdaje na obranu a zdaní bohaté. Chce zachránit skomírající ekonomiku

Ruská armáda si příští rok bude muset vystačit s nižšími výdaji.

Ruská armáda si příští rok bude muset vystačit s nižšími výdaji. Zdroj: archiv E15

Bojové vozidlo pěchoty Armata
Tank T-14 Armata
Ruská armáda si příští rok bude muset vystačit s nižšími výdaji.
Prezidentovi Vladimiru Putinovi údajně klesá popularita.
Ruská armáda si příští rok bude muset vystačit s nižšími výdaji.
13
Fotogalerie

Ruská federace zveřejnila v závěru minulého týdne detailní plány svých státních výdajů pro příští rok. Kreml se chystá štědře podporovat nejchudší vrstvy a naopak výrazněji zdanit bohaté a některá průmyslová odvětví. Seškrtá také útraty za armádu. 

Podle kritiků si tím však Vladimir Putin jen snaží koupit voličské hlasy před klíčovými parlamentními volbami v září 2021. S odvoláním na ruské agentury o tom informoval britský deník Financial Times.

Nový rozpočet by měl na základě mínění ruského premiéra Michaila Mišustina „zachovat svou sociální orientaci a zajistit dosažení cílů národního rozvoje“. Návrh příjmů a výdajů, který vypracovala a podepsala vláda, nyní bude projednávat Státní duma. Jeho schválení by nicméně mělo být spíše formalitou. A jak kabinet prozradil již letos v létě, v letech 2020 a 2021 se chystá zadlužit, aby nakopnul strádající ekonomiku. 

Ruský federální rozpočet se v posledních dvou letech držel v plusu. Loni vykázal přebytek 1967 miliard rublů, tedy přibližně 598,5 miliardy korun. Nyní by se měl ovšem propadnout do deficitu. Výdaje země se mají zvýšit až o 50 procent. Analytici očekávají také pokles hrubého domácího produktu. Letos by se měl snížit o 4,5 procenta a v roce 2021 o 2,4 procenta. Stát chce investovat peníze hlavně do podpory hospodářství. Slíbil rovněž rozsáhlou pomoc sociálně slabým. Sociální výdaje se mají navýšit o deset procent, a zaujímají tak více než čtvrtinu celého rozpočtu.

Moskva se však na druhé straně chystá i šetřit. Zvedne daně v těžařství, kovoprůmyslu a bohatým Rusům. Do státní kasy mají odvádět více ti, kteří vydělávají přes pět milionů rublů, to jest 1,52 milionu korun, ročně. Kreml též utne dotace pro ropné společnosti, a co je nejpřekvapivější, o pět procent zredukuje investice do vojenského sektoru.

Rusko tak poprvé od vypuknutí krize na Ukrajině v roce 2014 utratí v příštím roce více za podporu domácí ekonomiky než za armádu. 

Prohlédněte si fotogalerii ruské vojenské techniky:

Ruské hospodářství se dlouhodobě potýká s problémy, a to zejména kvůli nízkým cenám ropy a západním sankcím, souvisejícím s konfliktem na Ukrajině. Teď ho navíc tvrdě zasáhnou dopady koronavirové pandemie. Federace má v současné chvíli přes milion a sto tisíc nakažených, což ji řadí na čtvrté místo mezi nejhůře postiženými zeměmi covidem-19 na světě, za Spojené státy, Indii a Brazílii.

V důsledku zmiňovaných potíží měla v posledních měsících výrazně klesnout popularita prezidenta Vladimira Putina a jeho vládnoucí politické strany Jednotné Rusko. To se částečně projevilo i v nedávných regionálních volbách, kdy v některých městech na Sibiři uspěli příznivci opozičního vůdce Alexeje Navalného. Zemi přesně za rok čekají důležité parlamentní volby. Někteří kritici proto vidí nynější přerozdělování peněz ve prospěch méně majetných obyvatel coby marketingový tah, jak si pojistit přízeň voličů. 

„Ruská rozpočtová politika je kombinací populismu, vysokých daní pro střední třídu a slibů pokračující finanční podpory pro chudé. Na každý z těchto aspektů můžeme nahlížet jako na efektivní nástroj k sbírání podpory pro vládnoucí stranu ve volebním roce,“ myslí si Vladimir Tichomirov, hlavní ekonom moskevské finanční skupiny BCS Global Markets.

Ruské výdaje na obranu 
  • Rusko se pravidelně řadí mezi státy, které dávají nejvíce peněz na vojenské účely, ačkoli v tomto ohledu dlouhodobě významně zaostává za Spojenými státy a Čínou.
  • Jejich výdaje na obranu se výrazně zvýšily po uzákonění rozsáhlých vojenských reforem v roce 2008, které prosadil tehdejší ministr obrany Anatolij Serdjukov.
  • V roce 2014 Rusové utratili za armádu nejvíce ze všech evropských národů – 2,49 bilionu rublů, což bylo v daném roce asi 69,3 miliardy dolarů a přibližně 14 procent amerického obranného rozpočtu.
  • Roku 2018 obsadili s útratami ve výši 63,1 miliardy dolarů čtvrté místo na světě za Saúdskou Arábií (82,9 miliardy), Čínou (168,2 miliardy) a Amerikou (643,3 miliardy).
  • Z evropských zemí se Rusku přiblížila pouze Velká Británie (56,1 miliardy) a Francie (53,4 miliardy). 
  • Příští rok má dojít v tomto sektoru k významnému poklesu. Rusko poprvé po sedmi letech utratí za vojsko méně než za jiná státní odvětví. Výdaje mají klesnout pod 50 miliard dolarů.