Saúdskou Arábii zřejmě vražda novináře nepoškodí, na fóru podepsala smlouvy za více než bilion korun

Korunní princ Mohamed bin Salmán.

Korunní princ Mohamed bin Salmán. Zdroj: Reuters

Saúdská Arábie podepsala na investiční konferenci v Rijádu smlouvy za 56 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Některé jsou však jen předběžné a nakonec se nemusejí realizovat, uvedla agentura Reuters. Na konferenci Future Investment Initiative (FII), která je označována za pouštní Davos a která dnes skončila, letos kvůli okolnostem nedávné vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášukdžího odmítly přijet asi dvě desítky vysokých státních představitelů a zástupců firem z USA i z Evropy.

Původně panovaly obavy, že obchodní spojení se Západem by přinejmenším dočasně mohla poškodit smrt Chášukdžího, která je ranou pro pověst země, a objevilo se i riziko ekonomických sankcí. Navzdory tomu se třídenní konference o investicích, jejímž cílem je přilákat do země zahraniční kapitál, zúčastnily stovky podnikatelů a zástupců vlád z celého světa. Zatím to také vypadá, že Spojené státy nadále zůstanou důležitým obchodním partnerem Saúdské Arábie.

„Bylo zde podepsáno více než 25 smluv v hodnotě 56 miliard dolarů,“ řekl státní televizi ministr energetiky Chálid Fálih. Dodal, že většinu smluv uzavřely americké společnosti.

Státní ropná firma Saudi Aramco podepsala 15 smluv za více než 34 miliard dolarů se zahraničními partnery, mezi kterými jsou americké společnosti poskytující služby těžařům ropy Schlumberger, Halliburton a Baker Hughes. Kromě ropy se podepsané dohody týkají investic do vzdělání, zdravotní péče nebo stavebnictví.

Ministr hospodářství Muhammad Tuvajdžrí také na konferenci uvedl, že vláda obdržela mnoho vyjádření zájmu o koupi státního majetku od asijských a evropských firem. Ambiciózní privatizační program vláda oznámila před dvěma lety, zatím však bylo dokončeno jen několik dohod. Podle ministra by měl program pokračovat v příštích měsících, protože se podařilo odstranit právní a regulační problémy.

Konference měla ukázat novou budoucnost království mimo odvětví ropy, avšak byla to právě ropa a staří spojenci, co letošní investiční konferenci zachránilo, upozornila agentura Reuters. Většina uzavřených dohod byla právě z oblasti ropy. Ve srovnání s loňskou konferencí, kdy země mimo jiné představila plány na vybudování mega města budoucnosti za 500 miliard dolarů, byla ta letošní velmi chudá.

Událost bojkotovalo zvláště hodně nejvyšších představitelů západních bank, nicméně i firmy, jejichž nejvyšší představitelé do Rijádu nejeli, vyslaly na konferenci velké týmy nižších manažerů. Účast totiž odmítlo jen několik málo nejvyšších představitelů z Číny a Japonska, což zvýšilo tlak na západní firmy, kterým by tak mohla hrozit ztráta obchodů.