Separatisté stáhli zbraně z klidných oblastí. U Doněcku zůstaly

Separatisté útočí na vládní vojska

Separatisté útočí na vládní vojska Zdroj: ctk/ap

Proruští vzbouřenci v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny už "z klidných úseků fronty" jednostranně odsunuli zbraně ráže menší než 100 milimetrů. Pro odsun těchto zbraní se v úterý vyslovili členové takzvané kontaktní skupiny, která sdružuje zástupce Ukrajiny, Ruska a donbaských vzbouřenců. Stažení zbraní slíbil i Kyjev.

Mírové dohody, podepsané letos v únoru v Minsku, předpokládají stažení zbraní kalibru vyššího, než je 100 milimetrů. V úterý se v Minsku členové kontaktní skupiny dohodli, že z linie palebného dotyku budou odsunuty i zbraně nižší ráže. Stahování má kontrolovat monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Její členové si ale opakovaně stěžují, že možnosti kontroly jsou omezené. OBSE sice má informace o pohybech těžkých zbraní, kam je ale bojující strany vyvážejí, nemá většinou možnost zjistit.

Zbraně klidně znovu vytáhneme, varují vzbouřenci

Platí to i o stahování palebných prostředků ráže pod 100 milimetrů, o němž povstalci ujišťují už několik dní. OBSE vydala prohlášení, že odsun těchto zbraní nemůže potvrdit.

Podle dnešního prohlášení vzbouřenců byly tyto zbraně odsunuty z „klidných úseků fronty,“ zůstaly ale v okolí Doněcku a Debalceve, tedy míst, kde loni a letos docházelo k mimořádně tvrdým bojům. Separatisté navíc dali na vědomí, že v případě nutnosti stahované zbraně na frontu vrátí.

krajinský prezident Petro Porošenko dnes při návštěvě frontové Luhanské oblasti prohlásil, že Kyjev se stahováním zbraní začne během několika příštích dnů tak, aby na linii fronty vznikla 30 kilometrů široká nárazníková zóna.

„Bude odsunuto dělostřelectvo, které tam zůstalo, tanky a minomety, aby další ostřelování nebylo možné. Během několika dní začne stahování těžkých zbraní pod kontrolou OBSE,“ citovala prezidenta agentura Unian.