Slovenská koalice těžko hledá shodu. Matovič nechce mrtvé, Sulík varuje před bankrotem

Slovenský premiér Igor Matovič

Slovenský premiér Igor Matovič Zdroj: Reuters

Na D2 se kvůli slovenským hraničním kontrolám tvořily kolony
Na D2 se kvůli slovenským hraničním kontrolám tvořily kolony
Slovenský premiér Igor Matovič
Slovenský premiér Igor Matovič
Nová vláda slovenského premiéra Igora Matoviče
9
Fotogalerie

Mladá slovenská koalice zažívá křest ohněm, když se místo tradiční doby hájení po nástupu dočkala koronavirové pandemie. Ta rychle ukázala výrazné rozdíly mezi jednotlivými stranami. Na ekonomiku orientovaná Svoboda a solidarita (SaS) chce co nejrychlejší návrat k běžnému životu, premiér Igor Matovič z Obyčejných lidí a nezávislých osobností (OLaNO) však zatím na její výzvy neslyší.

Slovensko patří mezi země s nejmenším počtem případů koronaviru i obětí. Odhalených nakažených není ani tisícovka a nemoci podle oficiálních statistik zatím podlehli dva lidé. Je však možné, že stát vykazuje tak nízký výskyt kvůli slabému testování. V zemi bylo dosud provedeno přes 27 tisíc testů. Pro srovnání, dvakrát lidnatější Česko jich realizovalo už přes 125 tisíc.

Země s přípravou na nákazu zaspala ještě více než jiné státy, jelikož v klíčovém okamžiku žilo přelomovými volbami a předáváním moci. Nejistota ohledně skutečného stavu v kombinaci s nedostatkem ochranných prostředků, které vláda draze kupovala až v době enormní poptávky, možná přispívá k tomu, že jde země cestou tuhých opatření. Například všichni, kdo do ní přicestují, musí v izolaci ve státních zařízeních vyčkat na testování a jeho výsledek. Premiér dokonce počátkem dubna hovořil o „blackoutu“, čili dočasném zastavení celé ekonomiky.

Zpřísnění pravidel před Velikonocemi každopádně způsobilo rozkol mezi vládními partnery a Matovičovi vysloužilo obvinění, že se snaží řídit stát autoritativním způsobem. Lídr SaS a místopředseda vlády Richard Sulík otevřeně kritizoval zákaz volného pohybu poté, co způsobil dopravní kolaps. „Kvůli 800 mrtvým na chřipku ročně si ekonomiku nelikvidujeme. Kvůli pěti stovkám nakažených koronou ano,“ napsal na Facebooku. „Zavřeli jsme desítky tisíc malých obchodů a vláda ani není ve stavu jim přispět alespoň na nájemné,“ pokračoval ministr hospodářství v kritice vlastních řad.

Matovič přitom tvrdil, že si vláda jako celek za přijatými opatřeními stojí. Na zmíněné sociální síti Sulíkovi vzkázal, že se chová nezodpovědně, když nedokáže podpořit nepopulární kroky ve veřejném zájmu. Opatření přitom přišla přemrštěná i koaliční straně Za lidi a prezidentce Zuzaně Čaputové.

Později Matovič se Sulíkem své výroky mírnili. Tvrdili, že spor mezi nimi je zažehnaný a názorové rozdíly přirozené. Je však evidentní, že ani jedna z výrazných osobností nehodlá ustoupit. Šéf liberálů už v době vzniku vlády těžce nesl, že nezíská post ministra financí a bylo zřejmé, že i tak bude chtít mít v hospodářských záležitostech rozhodující slovo. Nyní nadále trvá na co nejrychlejším rozjezdu ekonomiky. Zdůrazňuje, že podle centrální banky zemi hrozí při déle trvajících omezeních až desetiprocentní hospodářský propad.

Sulík chce proto už v úterý na jednání krizového štábu prosadit otevření obchodů s výjimkou nákupních center. Konzervativně založený Matovič je však jasně proti. „Maloobchod se v žádném případě neotevře. Nechci, abychom zemřeli na sobecké pudy, protože si potřebujeme koupit nové boty,“ prohlásil v rádiu Expres. Ekonomický redaktor deníku Pravda Ivan Piovarči však ve svém komentáři varuje Matoviče, aby nepodceňoval ekonomické dopady pandemie a varováním ekonomů naslouchal. „Nejen virus, ale i kolabující hospodářství ohrožuje lidské životy,“ poznamenal.

Krize je šance
Poté, co vláda minulý týden rozšířila program podpory zaměstnanosti ve firmách formou proplácení části mzdy i na velké podniky, chystá ministr hospodářství Richard Sulík i další pomoc. Pro domácnosti i malé a střední společnosti chce odklad penále z prodlení plateb za energie. Obecně se však domnívá, že současná situace je pro Slovensko zároveň příležitostí ke zvýšení konkurenceschopnosti. „Každá krize je i šance,“ prohlásil v rozhovoru pro agenturu TASR s tím, že se firmy mají dobře zamyslet nad svým chodem. Nečeká však změnu zaměření slovenské ekonomiky, ani do budoucna neplánuje podporu perspektivním sektorům. „Jsem pro to, abychom zlepšovali podnikatelské prostředí jako celek,“ uvedl s tím, že jeho hlavním záměrem je pomoc společnostem ve formě odbourávání administrativy, regulací a finanční zátěže.