Slovenská vládní koalice živoří. Je závislá na nezařazených poslancích

Slovenský premiér Peter Pellegrini.

Slovenský premiér Peter Pellegrini. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump a slovenský premiére Peter Pellegrini (3.5.2019)
Americký prezident Donald Trump a slovenský premiér Peter Pellegrini
Summit EU v Bruselu: Andrej Babiš, Peter Pellegrini a Joseph Muscat  (30.6.2019)
Summit EU v Bruselu: Andrej Babiš, Peter Pellegrini a Joseph Muscat  (30.6.2019)
Zleva český premiér Andrej Babiš, předseda polské vlády Mateusz Morawiecki, šéf maďarské vlády Viktor Orbán a slovenský premiér Peter Pellegrini vystoupili v Praze na tiskové konferenci po jednání premiérů zemí visegrádské skupiny s předsedy vlád zemí západní Balkánu (12. 9. 2019)
8
Fotogalerie

Slovenský sociálnědemokratický premiér Peter Pellegrini sice přežil hlasování o nedůvěře, slovenská vládní koalice však už formálně nemá v parlamentu většinu. Strana Most-Híd se totiž potýká s problémy a odchody. Vláda je tak závislá na přízni nezařazených poslanců.

Včerejší pokus opozice o odvolání Pellegriniho ztroskotal, když mu nedůvěru vyjádřilo 62 ze 131 přítomných poslanců, potřeba přitom bylo 76 hlasů. Koalice přitom v současnosti formálně disponuje už jen 74 hlasy poté, co se ztenčil poslanecký klub Mostu-Híd.

„Poslanecký klub i politická strana bohužel přestaly být platformou, v které jsem dokázala plnohodnotně prosazovat hodnoty, na kterých mně záleží,“ uvedla ve svém stanovisku poslankyně Katarína Cséfalvayová, která se v pondělí stala zatím poslední odchozí. Už dříve z partaje Bély Bugára či jejího klubu odešli někdejší ministr obrany Martin Fedor a exministr životního prostředí József Nagy. 

K napjaté atmosféře ve straně přispívá fakt, že by se nyní podle průzkumů nedostala do parlamentu. Aktuální šetření agentury AKO jí přičítá 3,9 procenta. Volby se přitom mají konat za necelý půlrok. Favoritem zůstává se zhruba pětinou hlasů Smer.

Na druhém místě je s patnácti procenty Progresivní Slovensko, za které kandidovala v prezidentských volbách Zuzana Čaputová. Třetí je radikální strana Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko s jedenácti procenty. Solidně si stojí Svoboda a solidarita a uskupení Za lidi exprezidenta Andreje Kisky.

Opozice se snaží Smer spojit s kauzou zavražděného novináře Jána Kuciaka a osobou podnikatele Mariana Kočnera, jenž je ze zločinu obviněn. Odborníci ale upozorňují, že voličské jádro sociální demokracie zůstává loajální. Její volební úspěch patrně bude záviset i na tom, jaká jména se objeví na kandidátce.

Spekuluje se o tom, že volební jedničkou bude nejspíš Pellegrini, na listině se však objeví i jméno lídra partaje a expremiéra Roberta Fica. Ožehavou by mohla být zejména přítomnost exministra vnitra Roberta Kaliňáka a bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara.