Soud začal rozplétat atentát na Harírího

Hrob Rafíka Harírího

Hrob Rafíka Harírího Zdroj: Profimedia.cz

V Nizozemsku začal téměř devět let od atentátu na někdejšího libanonského premiéra Rafíka Harírího proces s jeho domnělými vrahy. Čtyři podezřelí členové hnutí Hizballáh se soudu neúčastní, jelikož nebyli dopadeni. Líčení by mělo konečně dát odpověď na otázku, jakou roli hrála v bombovém útoku Sýrie. Může však trvat měsíce i roky.

Harírí zahynul v únoru 2005 krátce po rezignaci na premiérský post. Při průjezdu jeho kolony kolem vozu s výbušninami v Bejrútu společně s ním zemřelo 21 lidí. OSN k vyšetření případu v roce 2007 založila Zvláštní soud pro Libanon. O čtyři roky později vydal zatykač na čtyři muže, z nichž jsou dva poměrně vysoko ve struktuře Hizballáhu. Hnutí je ale odmítlo vydat, podle něj je atentát výsledkem izraelsko-americké konspirace.

„Útočníci užili mimořádně velké množství vysoce kvalitních výbušnin. Mnohem více, než zabití jejich hlavního cíle vyžadovalo. Jejich záměrem zjevně nebylo zajistit, aby byl zabit, ale vyslat hrozivou zprávu a způsobit paniku mezi obyvateli Bejrútu a Libanonu,“ uvedl včera prokurátor Norman Farrell.

Čeká se 500 svědeckých výpovědí

Proces bude patrně hodně založen na materiálech z telefonické komunikace, zaznít má pětistovka svědeckých výpovědí. Prvního dne líčení se zúčastnil například syn Harírího Saad, jenž byl premiérem v letech 2009–2011.

Vražda Harírího dodnes rozděluje libanonskou společnost. Část věří, že za ní stojí režim Bašára Asada, jehož šíitský Hizballáh dosud podporuje. Pokud tomu tak bylo, čin se Damašku nevyplatil. Vystupňoval tlak na odchod syrských vojsk z libanonského území.

Napětí mezi sunnity a šíity ale v zemi přetrvává a konflikt v sousední zemi ho ještě zhoršuje. Včera došlo v baště Hizballáhu nedaleko syrské hranice k sebevražednému útoku, při kterém zemřeli tři lidé.