Soumrak evropské gastronomie? Na pandemii doplatí i restaurace ve Francii nebo Německu

Kuchař v restauraci nedaleko Říma

Kuchař v restauraci nedaleko Říma Zdroj: Reuters

Majitelé švýcarské restaurace vyměřují nařízené rozestupy mezi stoly
Luxusní restaurace v centru italského Milánu má otevřeno
Restaurace jsou uzavřené. Některé poute vydávají jídla
Restaurace jsou uzavřené. Některé poute vydávají jídla
Řada restaurací zavřela úplně
15
Fotogalerie

Nejenom tuzemští provozovatelé restaurací a barů se obávají o svoji budoucnost. S dopady uzavření kvůli koronavirové pandemii bojují i restauratéři v Německu, Španělsku nebo Francii. Server britského deníku The Guardian píše, že evropská gastronomie skomírá.

„Budoucnost vypadá bezútěšně. Kdybych musel kvůli dodržení bezpečné vzdálenosti mezi hosty odstranit jeden stůl, vydělám si sotva na pokrytí nákladů,“ uvedla pro The Guardian Christiane Föll, majitelka bistra v módní berlínské čtvrti. 

Její podnik je stejně jako všechny další zavřený od 14. března. Kdy se znovu otevřou, není zatím jasné.

Pouze tři země, mezi které patří Rakousko, Česká republika a Itálie, předběžně stanovily datum, kdy se mohou restaurace opět otevřít. Gastronomická kultura celého kontinentu tak zatím zůstává v jakémsi „zimním spánku“. 

Německá vláda sice minulou středu oznámila, že od 1. července potravinářskému průmyslu pomůže snížením DPH z 19 na sedm procent. Valné většině podniků už ale podle restauratérů tento krok nepomůže. 

„Lidé se nebojí jen o své živobytí – jsou stále více a více paničtí. Koronavirová omezení povedou k vlně bankrotů, které jsme snad ještě nikdy neviděli,“ popisuje situaci Thomas Lengfelder, ředitel berlínské asociace restaurací a hotelů.

Podobně nejistá situace čeká i gastro byznys ve Francii. Tam budou přísná opatření končit 11. května. Na vyjádření tamní vlády, kdy se bude moci znovu otevřít 240 tisíc restaurací a kaváren, se stále čeká. Podle francouzských médií by k tomu mělo dojít nejdřív v polovině června.

„Je politováníhodné, že jsme jediným odvětvím, které nemá výhled na budoucí otevření svých provozoven, a to i přestože pracujeme na praktických průvodcích, jak vykonávat svou práci a zároveň chránit naše zaměstnance a zákazníky,“ uvedl Roland Héguy, prezident odboru hotelového průmyslu UMIH. 

Francouzská vláda slíbila zveřejnit „provozní příručku“, v níž bude uvedeno, jak restaurace a další prodejny mohou podle pravidel udržovat bariérní a sociální distanc.

Stejná situace panuje i ve Španelsku. Nicméně městští zastupitelé tam alespoň uvažují o snížení kapacit v restauracích, rozšíření venkovních prostor nebo instalaci obrazovek pro oddělené večeře.

„Tato opatření navruhujeme tak, abychom umožnili podnikům co nejdříve znovu otevřít a vyrovnat se tak se ztrátami,“ řekl španělskému televiznímu kanálu madridský starosta Espejo Público.

Jednou z mála zemí, která kvůli znovuotevření resturací vydala jasné instrukce, je Rakousko. Hosté si tam do svého podniku budou moct zajít už od 15. května. Striktně jsou vymezena i pravidla – jako omezení počtu dospělých strávníků u stolu na čtyři.