Spojenci brali při dobývání bašty IS jen malý ohled na civilisty, tvrdí Amnesty International

Rakka

Rakka Zdroj: Reuters

Rakka
Rakka
Rakka
Rakka
Rakka
15
Fotogalerie

Při loňských náletech mezinárodní koalice na syrské město Rakka mohlo být porušeno mezinárodní právo, protože se bral malý ohled na civilisty. Ve zprávě o tvrdých bojích o Rakku to napsala organizace Amnesty International. Zápasem o severosyrské město vyvrcholil boj proti radikálnímu Islámskému státu v Sýrii. Tato organizace tam měla svůj hlavní stan. Mluvčí koalice Sean Ryan zprávu AI označil za "hrubě nepřesnou".

Koalici velí USA a podle AI v Rakce zahynuly stovky civilistů a město je v troskách. Pracovníci AI na místě strávili v únoru čtrnáct dní a hovořili s více než stovkou místních obyvatel. Viděli také 42 míst, která byla terčem koaličních náletů.

Pro název zprávy - Zničující válka - si AI vypůjčila vyjádření amerického ministra obrana Jamese Mattise, který takto loni označil připravující se ofenzívu proti IS v Rakce.

Podle koaličního mluvčího Ryana koalice i její spojenci v Sýrii, což jsou arabsko-kurdské oddíly, vytvořili bezpečné koridory, aby civilisté mohli odejít. Bojovníci IS ale občany zajali a uvěznili ve městě. "Využívá-li váš nepřítel nebojovníky, aby byly civilní oběti, je těžké bojovat proti němu a zcela se vyhnout ztrátám," řekl Ryan.

Podle Benjamina Walsbyho z AI měla koalice svůj postup přizpůsobit situaci. Podle něj se dá očekávat, že budou umírat civilisté, když se k boji používají zbraně s dlouhým palebným dosahem jako letadla a dělostřelectvo.

Město, které bývalo domovem 200 tisíc lidí, loni čelilo vlnám náletů a dělostřelecké palby. Americká armáda v lednu uvedla, že námořní pěchota na město vypálila 30 tisíc dělostřeleckých střel. Reportéři agentury AP byli ve městě v dubnu a popsali Rakku jako rumiště, nad nímž se vznášel pach z rozkládajících se těl. Z trosek bylo vyproštěno 500 mrtvých.