Teroristický útok ve Vídni má už čtyři oběti, zemřel i jeden z útočníků

Po pondělním útoku rakouská policie zesílila hlídky v ulicích Vídně

Po pondělním útoku rakouská policie zesílila hlídky v ulicích Vídně Zdroj: ČTK / AP / Ronald Zak

Po pondělním útoku rakouská policie zesílila hlídky v ulicích Vídně
Po pondělním útoku rakouská policie zesílila hlídky v ulicích Vídně
Vyšetřovatelé na místě útoku ve Vídni
Teroristický útok ve Vídni
Teroristický útok ve Vídni
19
Fotogalerie

Útok z pondělního večera v centru Vídně, který si vyžádal životy čtyř civilistů, spáchal zřejmě stoupenec teroristické organizace Islámský stát. Uvedl to ráno rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. V nemocnicích je po atentátu 17 zraněných, z toho stav šesti je vážný. Mrtvý je i jeden podezřelý z útoku.

Identitu útočníka, jehož policie večer zastřelila, policie kvůli probíhajícímu vyšetřování nechtěla ráno médiím upřesnit. Pracuje s verzí, že pachatelů mohlo být více, maximálně čtyři. Ministr Nehammer také uvedl, že zadrženo bylo kvůli útoku několik lidí a policie provedla domovní prohlídky na 15 místech.

Ministr částečně potvrdil informace, které dopoledne na twitteru zveřejnil bez uvedení zdroje šéfredaktor rakouského týdeníku Falter Florian Klenk. Napsal, že útočníkem byl zřejmě dvacetiletý Kurtin S., vídeňský rodák, jehož rodiče se narodili v Severní Makedonii. Podle Klenka měla útočníka v hledáčku rakouská policie, protože byl mezi 90 rakouskými islamisty, kteří chtěli vycestovat do Sýrie.

Vyhněte se centru, radí policie

Oblast v centru Vídně, kde se útok v pondělí kolem osmé večer stal, je stále uzavřena. Nefunguje tam ani veřejná doprava, autobusy jsou odkloněny, tramvaje nezastavují na zastávkách blízko zóny. Policie vyzvala obyvatele, aby raději nevycházeli z domů a vyhnuli se centru.

Oběťmi útočníka se stali dva muži a dvě ženy. Ve vídeňských nemocnicích je podle APA 17 zraněných, z toho šest má vážná zranění. Kritický, ale stabilizovaný je také stav jednoho policisty.

Útok se stal ve čtvrti známé nočním životem, kde se také nachází židovská synagoga. Pozadí atentátu ale dál zůstává nejasné. Podle policie měl útočník u sebe automatickou zbraň, pistoli a mačetu a také atrapu pásu s výbušninami. Zneškodněn policisty byl ve 20:09.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil večerní události ve Vídni za „odpudivý teroristický útok“. „Nikdy se terorismem nenecháme zastrašit a se těmito útoky budeme všemi prostředky rozhodně bojovat,“ dodal s tím, že Rakousko momentálně zažívá „těžké okamžiky“. Kancléř také uvedl, že důležitá místa v metropoli by měla chránit armády, aby se policie mohla soustředit na protiteroristické operace.

Vídní se rozléhala střelba:

Agentura APA a rakouská média dosud informovaly o útoku na synagogu. Policie ani ministerstvo vnitra nicméně dosud nepotvrdily, že terčem útoku byl skutečně židovský svatostánek.

„Znělo to jako petardy,“ vylíčil televizi ORF svědek, který si nepřál být jmenován. „Pak jsem si všimnul, že jsou to výstřely. Viděl jsem člověka, který běžel po (ulici) Seitenstettengasse a divoce střílel z automatické zbraně. Pak zabočil (...) směrem na (náměstí) Schwedenplatz. Dál tam divoce střílel. Pak přijela policie a střílela.“ Podle svědků oslovených serverem oe24.at padlo „minimálně 50 výstřelů“.

„V souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni jsme přijali preventivní opatření na hraničních přechodech s Rakouskem,“ sdělila Policie ČR s tím, že policisté momentálně provádí namátkové kontroly vozidel a cestujících. Policisté rovněž vykonávají zvýšený dohled nad nejvýznamnějšími židovskými objekty v České republice.

„Ujišťujeme veřejnost, že prováděná opatření mají výhradně preventivní charakter a reflektují vývoj situace nejen v sousedním Rakousku,“ uvádí se v prohlášení policie.

Deníku Kurier napsal, že právě dnes dopoledne měl být před vídeňskou radnici postaven vánoční stromek. Akce byla kvůli atentátu zrušena. Rakousko vyhlásilo třídenní smutek.