Tisíce Kolumbijců vyšly do ulic, protestují proti vládě prezidenta Duqueho

Protesty v kolumbijské Bogotě

Protesty v kolumbijské Bogotě Zdroj: ČTK

Protesty v kolumbijské Bogotě
Protesty v kolumbijské Bogotě
Protesty v kolumbijské Bogotě
Protesty v kolumbijské Bogotě
5
Fotogalerie

Tisíce studentů, učitelů, odborářů a domorodých indiánů v Kolumbii vyšly do ulic hlavního města Bogotá, aby vyjádřily nesouhlas s vládou prezidenta Ivána Duqueho. Lidé se sešli i na dalších 400 místech po celé zemi, informuje španělský deník El País. Vláda v přípravě na generální stávku, ke které na čtvrtek vyzvaly odbory, v zemi rozmístila přes 170 tisíc členů bezpečnostních složek a dočasně uzavřela hranice.

Důvody čtvrteční stávky a protestů jsou mimo jiné chystaná penzijní reforma, zvýšení cen energií či nárůst kriminality v některých regionech, kde se po uzavření míru předchozí vládou s povstaleckou organizací FARC v roce 2016 rozhořel boj zločineckých skupin o ovládnutí obchodu s drogami a nelegální těžby. Ten si vyžádal desítky mrtvých z řad místních sociálních vůdců a vláda ho podle mnohých nezvládá.

V posledním měsíci vzrostl také počet vražd domorodého obyvatelstva v departementu Cauca na jihozápadě země, kde se pěstuje koka a marihuana a přes nějž vedou trasy obchodu s drogami.

Demonstranti ve čtvrtek v metropoli od brzkého rána blokují hromadnou dopravu, policie musela na několika místech odstraňovat barikády. Většina lidí poklidně prochází ulicemi metropole a shromažďuje se v centru města. Lidé se sešli i v dalších městech včetně Medellínu či Cali.

Kolumbijská vláda kvůli stávce uzavřela z bezpečnostních důvodů od středy na dva dny hraniční přechody se sousedními zeměmi. Ministryně vnitra Nancy Gutiérrezová už v pondělí oznámila, že starostové a guvernéři budou mít pravomoc přijmout výjimečná opatření k zajištění bezpečnosti, včetně zákazu vycházení.

Protivládní protesty svolaly odborové svazy, k nimž se připojily široké vrstvy společnosti, včetně studentů, opozičních politických stran i katolické církve. Podle nich jde o protest proti sociální nespravedlnosti i korupci ve státní sféře. Protivládní manifestace podpořila také řada umělců a například i současná Miss Kolumbie María Aristizábalová.

Generální stávka se koná v době, kdy má prezident Iván Duque podle průzkumů veřejného mínění nejnižší podporu od svého nástupu do úřadu loni v srpnu. Podle průzkumu amerického Gallupova ústavu nesouhlasí s jeho vládou 69 procent Kolumbijců.

Popularitu vlády dále snížila rezignace ministra obrany Guillerma Botera, který odstoupil začátkem měsíce kvůli srpnovému zásahu armády proti zločineckým skupinám na jihu země. Při něm zemřelo i několik nezletilých a opozice ministra obrany obvinila ze zamlčování informací. Podle Botera nese zodpovědnost za jejich smrt ozbrojený místní gang, který rekrutuje nové členy i z řad takto mladých lidí.

I přes masivní protesty analytici pochybují, že akce bude mít v Kolumbii reálné dopady, jako tomu bylo v dalších zemích regionu, například v Bolívii nebo Chile. "Nejsem si jist, zda tu lidé všeobecně odmítají politický systém," cituje agentura AP Yanna Basseta z bogotské univerzity Del Rosario. Výsledky posledních voleb podle něj dokazují, že lidé ještě mají naději v opozici, která může přinést požadované změny.