Toyota v září omezí výrobu všech aut o 40 procent. Sociální sítě ochrání afghánské uživatele

Japonská automobilka Toyota v září omezí svoji celosvětovou výrobu aut o čtyřicet procent. Důvodem je nedostatek čipů.

Japonská automobilka Toyota v září omezí svoji celosvětovou výrobu aut o čtyřicet procent. Důvodem je nedostatek čipů. Zdroj: e15.cz

Lotyšsko by mohlo zavést povinné očkování proti koronaviru v řadě profesí. Někteří zaměstnavatelé budou oprávněni propustit zaměstnance, kteří vakcinaci odmítají. Proti návrhu protestují tisíce lidí.
Sociální sítě Facebook, Twitter a LinkedIn přijaly kroky, jejichž cílem je ochránit afghánské uživatele před politickým pronásledováním.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Internetové platformy zabezpečují účty Afghánců

Provozovatelé sociálních sítí Facebook, Twitter a LinkedIn přijali opatření, jejichž cílem je ochránit afghánské uživatele před represemi ze strany radikálního hnutí Tálibán, které se v Afghánistánu minulý týden opět nečekaně dostalo k moci. Facebook například dočasně znemožní Afgháncům prohlížení a vyhledávání v seznamu přátel. Twitter zase nabízí uživatelům možnost požádat o rychlé pozastavení účtu a smazání archivovaných příspěvků. Americké společnosti tak reagují na výzvu lidskoprávních organizací, jež varovaly, že Tálibán může zneužít digitální platformy k monitorování společenských vazeb Afghánců a jejich politických názorů.

Lotyšové se bouří proti povinné vakcinaci

Tisíce lidí v Lotyšsku protestují proti očkování na koronavirus. V noci ze středy na čtvrtek vyšlo do ulic Rigy kolem 5000 demonstrantů. Jednalo se tak o největší protestní akci v zemi za posledních dvanáct let. Účastníci vyzvali premiéra Arturse Krišjānise Kariņše k podání demise. Lotyšská vláda totiž aktuálně zvažuje zavedení povinné vakcinace proti nemoci covid-19 v řadě profesí. Chce také umožnit některým zaměstnavatelům legálně propouštět zaměstnance, kteří očkování odmítají. O návrhu se má rozhodnout do konce tohoto týdne. Lotyšsko má v současné době plně naočkováno kolem čtyřiceti procent ze své dvoumilionové populace.

Z trhů a burz 

Evropské akcie výrazně zlevnily, americké uzavřely smíšeně

Americké akciové trhy se ve čtvrtek na směru neshodly. Dařilo se především technologickým firmám. Naopak velké banky převážně oslabovaly. Index S&P 500 se zvýšil o 0,13 procenta. Nasdaq Composite přidal 0,11 procenta. Dow Jones se ovšem o 0,19 procenta snížil. Burzy v západní Evropě včera prudce poklesly. Nejvíce francouzský benchmark CAC 40, který se propadl o 2,43 procenta. Ve výrazné ztrátě zakončil obchodování i německý DAX (−1,25 procenta), britský FTSE 100 (−1,54 procenta) a panevropský STOXX Europe 600 (−1,51 procenta).        

Toyota nemá čipy a snižuje produkci 

Globální nedostatek čipů ostře dopadl už i na japonskou automobilku Toyota. Společnost včera oznámila, že v září výrazně sníží svoji celosvětovou produkci vozů z téměř 900 tisíc automobilů na 540 tisíc, tedy o čtyřicet procent. Toyota přitom až dosud byla jedním z mála výrobců, jemuž se dařilo s nepříznivou situací vypořádat, neboť si před lety vytvořila velkou zásobu potřebných komponentů. Již dříve se k osekání své výroby musely uchýlit automobilky General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW, Renault nebo tuzemská Škoda Auto. Stejný krok se v blízké době očekává také od Volkswagenu. Akcie Toyoty se na americké burze včera propadly o více než čtyři procenta na 168,55 dolaru. 

Tweet dne

„Hovořil jsem o Afghánistánu s Jensem Stoltenbergem před virtuální schůzkou lídrů skupiny G7. Prioritou je dokončit evakuaci občanů Evropské unie, tamních zaměstnanců a jejich rodin. Práva Afghánců, zejména žen a dívek, zůstávají naším klíčovým zájmem. Všechny nástroje Evropské unie by měly být použity na jejich podporu.“

Předseda Evropské rady Charles Michel vysvětluje, jak Brusel hodlá řešit současnou situaci v Afghánistánu.  

Stane se dnes

  • Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštíví Moldavsko. Bude hovořit s tamní premiérkou Natalií Gavrilitsaovou a prezidentkou Maiou Sanduovou.
  • Zástupci států NATO budou debatovat o situaci v Afghánistánu. Schůzce má předsedat generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.
  • Německá kancléřka Angela Merkelová se v Moskvě setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
  • Slovensko zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemi za červenec.