Trump podle žaloby lhal o hodnotě svých hotelů. EU dá miliardy eur na vodíkové projekty

Americký exprezident Donald Trump čelí další žalobě. Měl lhát o skutečné hodnotě svých nemovitostí.

Americký exprezident Donald Trump čelí další žalobě. Měl lhát o skutečné hodnotě svých nemovitostí. Zdroj: E15 koláž

Evropská unie dá 5,2 miliardy eur na vodíkové projekty.
Americká centrální banka zvýšila svou základní sazbu o 0,75 procentního bodu, akciové trhy na to reagovaly poklesem.
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Západ chce podle něj zničit jeho zemi.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 265. den roku, svátek má Darina, před 42 lety vypukla irácko-íránská válka. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Rusko vyhlásilo mobilizaci, Brusel chystá nové sankce

Rusko ve středu vyhlásilo částečnou mobilizaci. Šéf Kremlu Vladimir Putin uvedl, že tak činí na obranu před Západem, který se snaží zničit jeho zemi. Podle expertů však může trvat měsíce než se noví vojáci budou moci zapojit do války na Ukrajině. Po vyhlášení mobilizace se prudce propadla moskevská burza a výrazně oslabil i rubl. Někteří Rusové začali prchat do zahraničí. Letenky do hlavních měst Gruzie, Arménie a Turecka se vyprodaly během několika minut. Evropská unie chystá podle serveru Politico nový balík protiruských sankcí.   

Trump a jeho děti byly obžalováni z podvodů

Bývalý americký prezident a realitní magnát Donald Trump čelí v USA další žalobě. Vyšetřovatelé v New Yorku tvrdí, že exprezident a jeho tři děti v letech 2011 až 2021 opakovaně lhaly o skutečné hodnotě svých nemovitostí, aby si zajistily výhodnější půjčky a nižší daně. Šlo především o hotely a golfová hřiště. Rodina Trumpových si tak podvodem přišla na nejméně 250 milionů dolarů, skoro 6,3 miliardy korun. Trump svou vinu popírá a označil soudní proces za „další hon na čarodějnice“.    

Evropská unie sází na vodík

Evropská komise ve středu schválila balíček ve výši 5,2 miliardy eur, zhruba 128 miliard korun na podporu vodíkových projektů. Brusel věří, že tento krok přiláká do odvětví investice za dalších sedm miliard eur ze soukromého sektoru. Většina peněz půjde na výstavbu velkých elektrolyzérů a dopravní infrastruktury pro výrobu, skladování a přepravu obnovitelného a nízkouhlíkového vodíku. 

Americké akcie po dalším zvýšení úrokové sazby zlevnily 

Akciové trhy ve Spojených státech reagovaly na včerejší zvýšení základní úrokové sazby Fedu o 0,75 procentního bodu poklesem. Předseda Rady guvernérů americké centrální banky Jerome Powell totiž zmínil, že ho od dalšího utahování měnové politiky neodradí ani hrozba hospodářské recese. Index S&P 500 se snížil o 1,71 procenta. Dow Jones odepsal 1,7 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 1,79 procenta.      

Stane se dnes

  • V New Yorku se na úrovni ministrů koná schůzka Rady bezpečnosti OSN k situaci na Ukrajině. S projevem zde vystoupí také šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).
  • V Austrálii byl na dnešek vyhlášen státní svátek na počest nedávno zesnulé britské královny Alžběty II. Tamní republikáni pořádají demonstraci.
  • Evropská komise zveřejní rychlý odhad vývoje spotřebitelské důvěry v zemích EU za září.
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že zvýší základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 2,25 procenta.
  • Německý plynárenský svaz Zukunft Gas představí studii o tom, jak omezené obchodování s Ruskem ovlivní do roku 2030 světový trh se zemním plynem.