Trump se vrátí na sociální sítě. Turecká lira se rekordně propadla

Bývalý prezident USA Donald Trump se chystá spustit vlastní sociální síť. Věří, že přiláká desítky milionů uživatelů.

Bývalý prezident USA Donald Trump se chystá spustit vlastní sociální síť. Věří, že přiláká desítky milionů uživatelů. Zdroj: e15.cz

Turecká lira se o víkendu propadla vůči dolaru o 15 procent. Investoři tak reagovali na propuštění šéfa turecké centrální banky.
Americké úřady vyšetřují společnost Visa. Vydavatel platebních karet je podezřelý ze zneužívání dominantního postavení na trhu.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Budapešť nasadí další vakcínu

Maďarská vláda schválila pro nouzové použití další čínskou vakcínu, a to od společnosti CanSino Biologics. Maďarsko tak bude očkovat již šestou látkou a třetí, která nebyla schválena Evropskou unií. Už dříve povolilo ruskou vakcínu Sputnik V a preparát čínské firmy Sinopharm. Země se potýká s těžkými dopady pandemie. Přestože se Maďarům povedlo naočkovat přes 1,5 milionu lidí, zhruba 15 procent populace, počet pozitivně testovaných na COVID-19 nezpomaluje. Denně jich přibývá kolem deseti tisíc.    

Trump založí vlastní platformu

Bývalý americký prezident Donald Trump chystá velkolepý návrat na sociální sítě. Řekl to Trumpův poradce Jason Miller v rozhovoru se stanicí Fox News. Exprezident, který v lednu dostal doživotní zákaz používat platformy společností Twitter a Facebook, prý již brzy spustí vlastní sociální síť. Miller neuvedl příliš detailů. Nová platforma však podle něj „kompletně změní pravidla hry“ a měla by oslovit desítky milionů lidí. Trump používal Twitter více než deset let ke komunikaci s voliči, a médium se tak velkou měrou podílelo na jeho politickém úspěchu. K trvalému zablokování Trumpova účtu se firma rozhodla po útocích radikálních exprezidentových příznivců na Kapitol z 6. ledna.     

Z trhů a burz 

Těžký pád turecké měny

Kurz turecké liry spadl vůči dolaru o patnáct procent. Investoři tak o víkendu reagovali na nečekané rozhodnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana odvolat z postu guvernéra turecké centrální banky Naciho Ağbala. Měna se tak propadla na téměř rekordní minimum z 6. listopadu, kdy byl Ağbal do funkce jmenován. Lira přitom letos platila za jednu z nejvýnosnějších na rozvíjejících se trzích. Bývalý guvernér její růst podporoval zvyšováním úrokových sazeb. Jakou měnovou politiku zvolí Turecko dále zatím není jasné. Turecké platidlo oslabilo i vůči koruně, aktuálně se lira směňuje za 2,8 koruny.   

Úřady si posvítí na Visu

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje společnost Visa. Vydavatel platebních karet je podezřelý ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Informuje o tom deník The Wall Street Journal. Visa je také dlouhodobě obviňována, že zatěžuje obchodníky příliš vysokými poplatky. Ty jsou pro běžného spotřebitele zpravidla neviditelné, promítají se však do ceny zboží. Akcie Visy se v pátek propadly o 6,24 procenta na 206,9 dolaru.  

Tweet dne

„Vzestup bitcoinu a dalších kryptoměn dosud nejvíce pobídl centrální banky k vytváření jejich vlastních digitálních měn.“ 

Stane se dnes

  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken zahajuje čtyřdenní návštěvu Bruselu, během níž se setká s lídry NATO a EU.
  • Řecko rozvolní část vládních opatření proti šíření koronaviru. Bulharsko je naopak zpřísňuje. 
  • Šéfové diplomacií států EU budou debatovat o uvalení sankcí na Čínu za porušování lidských práv Ujgurů. Měli by také potvrdit postihy proti strůjcům vojenského převratu v Barmě. 
  • Zaměstnanci Amazonu v Itálii plánují 24hodinovou stávku. Reagují tak na krach jednání s americkou korporací o lepších pracovních podmínkách.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Ukrajiny za čtvrtý kvartál.