Trump: V zájmu denuklearizace KLDR lze upozadit lidská práva

Donald Trump a Kim Čong-un

Donald Trump a Kim Čong-un Zdroj: Reuters

Pro dosažení denuklearizace KLDR mohou Spojené státy upozadit porušování lidských práv severokorejským režimem. V rozhovoru pro televizi Fox News to naznačil americký prezident Donald Trump. Reagoval tak na dotazy ohledně svého summitu s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Trump připustil, že Kim spáchal strašné věci a nazval jej výrazem, který lze přeložit mimo jiné jako tvrdý či drsný. Dodal ale, že mnoho dalších lidí udělalo také hrozné věci. "Mohu projít řadu národů, kde se stala spousta špatných věcí," prohlásil. Podle agentury Reuters tím zlehčil obavy z Kimova chování v oblasti lidských práv.

Reuters již v květnu napsal, že to vypadá, že Trump najednou ve vztahu ke KLDR lidská práva opomíjí. Dříve přitom označil Kima za "šílence, kterému nevadí mučit hlady a zabíjet vlastní lidi".

Americké ministerstvo zahraničí v dubnu zařadilo KLDR mezi země, které každodenně porušují lidská práva. Vyšetřovatelé OSN přirovnali míru tohoto porušování ke zvěrstvům z éry nacismu a doporučili, aby se severokorejští činitelé zodpovídali před Mezinárodním trestním soudem.

Sám Kim je podezřelý z toho, že nařídil vraždu svého bratra Kim Čong-nama loni v únoru v Malajsii, stejně jako popravu svého strýce Čang Song-tcheka v roce 2013.

Trump nicméně ocenil svůj vztah s Kimem. "Myslím, že máme velmi dobrý vztah. Rozumíme si," uvedl na adresu muže, s nímž si ještě nedávno vyměňoval urážky.

Prezident s Fox News hovořil před odletem ze summitu v Singapuru, kde Kim potvrdil svůj dubnový obecný závazek k denuklearizaci KLDR. "Myslím, že jsme v určitém směru už udělali něco velmi historického. Ale pro mě je úspěch (až) když je hotovo," řekl o cíli zbavit KLDR jaderných zbraní.

Ve středu Trump napsal na twitteru, že jaderné nebezpečí ze strany KLDR pominulo. Podle amerického ministra zahraničí Mika Pompea USA doufají, že dosáhnou jaderného odzbrojení v Severní Koreji během následujícího dvou a půl roku. Výměnou Washington nabídl Pchjongjangu bezpečnostní záruky a možné budoucí zrušení hospodářských sankcí. Pozastavil také pravidelná americko-jihokorejská vojenská cvičení.