Trumpovi se jeho velké plány nedaří a může si za to sám

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Profimedia

Americký prezident Donald Trump uvalil na Čínu nová cla s cílem snížit obchodní deficit Spojených států. Schodek ale letos v říjnu dosáhl historického maxima. Podle ekonomů z Goldman Sachs jsou na vině právě i Trumpova nová cla.

Poslední zpráva o stavu obchodního deficitu USA vůči Číně uvádí, že v říjnu schodek opět dosáhl rekordních čísel. Byl to tak ještě výraznější deficit po rekordu v předchozím měsíci. Podle U.S. Census Bureau v říjnu deficit stoupl meziměsíčně o 1,7 procenta na 55,5 miliardy dolarů, což je v meziročním srovnání o asi 6,5 miliardy více. Trumpův plán přitom byl uvalit cla na čínské zboží v hodnotě 250 miliard dolarů a snížit tak obchodní deficit USA s Čínou. Podle ekonomů z Goldman Sachs jsou ale právě cla důvodem tak vysokého deficitu.

Export sezónně značně klesá a od zavedení nových cel je propad ještě výraznější. „Nepřekvapuje nás, že nově zavedená cla sehrála roli v těchto změnách,“ uvedli ekonomové z Goldman Sachs. Podle nich jsou dva zásadní důvody, proč tomu tak je.

Prvním z nich je skutečnost, že dovoz zboží do USA v měsících před ohlášeným říjnovým termínem spuštění třetí vlny amerických cel silně rostl. Druhým důvodem je výrazný propad amerického exportu do Číny. Ostrý pokles začal v létě, kdy vstoupila v platnost první nová cla. Ekonomové z Goldman Sachs uvedli, že snižující se export spolu se zvyšujícím importem posunuly obchodní deficit na rekordní úroveň.

Pokles exportu je spojován zejména s propadem vývozu několika klíčových položek, primárně sojových bobů. Od zavedení nových cel nákup sojových bobů z Číny silně poklesl. Export ostatních položek do Číny klesá jen mírně.

Trumpova opatření se míjí účinkem i podle hlavního ekonoma investičních fondů Czech Funds Lukáše Kovandy. Obchodní deficit je ale pouze jedna a méně podstatná část střetu USA s Čínou. „USA jako velmoc se cítí být ohroženy, protože vždy dominovaly,“ uvedl Kovanda. „Nechtějí, aby je Čína technologicky doháněla. Mohla by je tak dohnat i ve vojenství a vojenském vybavení, což může přepsat současný geopolitický vývoj,“ dodal Kovanda.

V současnosti platí v celní válce příměří na 90 dní. Čína má čas do začátku března zapracovat požadavky USA, zejména v oblasti kyberzločinu a ochraně duševního vlastnictví. To ale podle Kovandy může být problematické a výsledkem může být další eskalace sporů. Spojené státy už ale nemusí hrát tak tvrdě jako v roku 2018. Trump zmírnil rétoriku, bojí se totiž poklesu vlastních preferencí. Čím déle je situace napjatá, tím více jsou obchodními spory zasaženy obě ekonomiky.

Navzdory příslibu o konci obchodní války, který se rýsuje po posledním setkání Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga, je hrozba pokračování rozepří stále reálná. Zboží, které zasáhne další vlna cel, má být v ještě větší hodnotě a to může způsobit obdobné problémy.