Turecká opozice žádá kvůli podvodům zrušení výsledků referenda

Volby v Turecku

Volby v Turecku Zdroj: Reuters

Volby v Turecku
Volby v Turecku
Protesty i oslavy v ulicích Turecka po klíčovém referendu
Volby v Turecku
Volby v Turecku
29
Fotogalerie

Hlavní turecká opoziční strana vyzvala ke zrušení výsledků nedělního referenda o ústavní reformě. Hlasování a sčítání hlasů podle ní provázely podvody. Místopředseda Lidové republikánské strany (CHP) Bülent Tezcan řekl, že strana je připravena podat stížnost u tureckého ústavního soudu, a pokud to bude třeba, obrátí se i na Evropský soud pro lidská práva.

Návrh na změnu, která zásadním způsobem posílí prezidentské pravomoci, byl přijat těsnou většinou. Podle čerstvé informace agentury Anadolu podpořilo reformu 51,18 procenta hlasujícíh, proti bylo 48,82 procenta. Agentura tvrdí, že otevřeny byly už všechny obálky s hlasy. Volební komise má oficiální výsledek vyhlásit až za 11 nebo 12 dní. Do výsledku však nechala započítat i lístky neoznačené oficiálním razítkem.

Tezcan řekl, že hlasování i sčítání hlasů provázely podvody a že "jediný způsob, jak skoncovat s debatou o legitimnosti hlasování a jak uklidnit lidi, je hlasování zrušit". Podle něj je nemožné zjistit přesný počet neplatných hlasů.

CHP podle Tezcana vznese stížnosti k místním volebním úřadům a k ústřední volební komisi a podle výsledku pak případně k ústavnímu soudu nebo Evropskému soudu pro lidská práva.

Opoziční předák trval na tom, že volební komise tím, že přistoupila na započítání neoznačených lístků, porušila zákon. CHP prý z mnoha oblastí dostala stížnosti, že lidé neměli možnost hlasovat v soukromí. Naproti tomu se hlasy na několika místech podle CHP sčítaly tajně, mimo dohled pozorovatelů.

Předseda ústřední volební komise Sadu Güven dnes řekl, že rozhodnutí započítat i oficiálně neoznačené lístky vláda učinila i v minulosti. Pro uznání neplatnosti hlasu je podle něj třeba dokázat, že lístek byl do volební místnosti přinesen zvenčí. Prohlásil, že pro změnu se vyslovilo o 1,25 milionu lidí více než pro její zamítnutí. Přiznal ale také, že neví, kolik neoznačených lístků bylo do výsledku započítáno.

Podívejte se, jak to vypadalo v tureckých ulicích po skončení referenda: