Turecko proti IS pěchotu nepošle. Mezitím znovu bombardovalo Kurdy

Příslušníci turecké armády nedaleko hranic se Sýrií

Příslušníci turecké armády nedaleko hranic se Sýrií Zdroj: ctk/ap

Turecko podniklo novou vlnu leteckých úderů na cíle Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Po první vlně tureckých vzdušných úderů na základny kurdských bojovníků v Iráku z noci na sobotu PKK vypověděla mírová jednání s Ankarou. Turecké bomby navíc dopadají i na pozice Islámského státu v Sýrii. Ankara tvrdí, že nemá v plánu vyslání pozemních vojsk.

Turecké bojové stroje F-16 v neděli večer vzlétly z letecké základny v Diyarbakiru na jihu země a zasáhly kurdské základny v severoiráckém Hakurku, upřesnily zahraniční agentury.

Turecko, které zároveň bombardovalo o víkendu pozice radikálů z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii, požádalo kvůli vývoji situace o mimořádné zasedání Rady NATO, které generální tajemník aliance Jens Stoltenberg svolal na úterý.

Ankara ale dodává, že nemá v plánu poslat do Sýrie pozemní vojsko. Se Spojenými státy se nicméně shodla, že je potřeba poskytnout leteckou podporu umírněným povstalcům, kteří tam bojují proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát (IS), sdělil premiér Ahmet Davutoglu.

„Jestliže tam nepošleme pozemní jednotky a to neuděláme, tak ty síly, které tam působí a spolupracují s námi, by měly být chráněny,“ citoval Davutoglua list Hürriyet.

Turecký premiér údajně také prohlásil, že strana syrských Kurdů PYD „může mít místo v nové Sýrii“, jestliže nebude obtěžovat Turecko, přetrhá veškeré vztahy se syrským prezidentem Bašárem Asadem a bude spolupracovat s opozičními silami.

Ankara se dosud bránila zapojit se do bojů proti IS, ale odhodlala se k nim po útoku z minulého pondělí, při němž zahynulo v pohraničním Suruçu 32 lidí, většinou Kurdů. K akci se přihlásil IS. PKK pak zorganizovala útok, při němž u města Sanliurfa obývaném převážně Kurdy zahynuli dva policisté.

První nálety na islamisty začaly v pátek a pokračovaly v sobotu. V pátek pak dala vláda příkaz k razii na teroristické kruhy ve 13 provinciích země a zatčeno při ní bylo na 590 lidí.

Ještě v pátek večer ale vzlétla turecká letadla také nad severní Irák a bombardovala základny a logistická stanoviště PKK. Strana pak v sobotu ohlásila, že vystupuje z mírových jednání, protože podle ní ztratila smysl.

Turečtí Kurdové bojovali za svá práva se zbraní v ruce 28 let a v roce 2012 se dohodli na zahájení mírových jednání. Od té doby moc nepokročila a současný vývoj je blokuje.